Nem győz elég Ozempicet és Wegovyt gyártani Európa legértékesebb, 540 milliárd eurót érő tőzsdén jegyzett vállalata. A dán Novo Nordisk a diabétesz kezelésére és súlycsökkentésre egyaránt alkalmas sztárgyógyszereinek köszönhetően 22 százalékkal, 9,33 milliárd dollárra növelte első negyedéves bevételét, üzemi eredménye 27 százalékkal, 4,54 milliárd dollárra ugrott az egy évvel korábbihoz képest. 

WegovyThe preparation Wegovy from Novo Nordisk is used to treat type 2 diabetes and as a slimming agent, photographed in Copenhagen, Thursday 23 March 2023.. (Photo: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Photo by Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP)
A Novo Nordisk egyik sikergyógyszere, a Wegovy / Fotó: AFP

Az elemzői várakozásokat felülmúló adat egyben azt jelenti, hogy közel minden második befolyó dollár a cég nyereségét gyarapította. A nettó profit végül 3,61 milliárd dollárra jött ki, ez 28 százalékos pluszt takar – derül ki a társaság csütörtökön publikált gyorsjelentéséből

Amerikában tarol a Novo Nordisk

A fogyasztószereikben alkalmazott glukagonszerű peptid-1 (GLP-1) étvágycsökkentő hormonpótló a jelek szerint fényesen bevált, olyannyira, hogy a fő piacukon, a Novo Nordisk bevételének 44 százalékát szállító Egyesült Államokban éves alapon 34 százalékos pluszt tudtak felmutatni. 

Lesz ez még ennél jóval több is, hiszen Negelle Morris, a Novo alelnöke a Bloombergnek elmondta, hogy míg decemberben heti ötezer új cukorbetegnél kezdték meg a Wegovy-kúrát, addig márciusban már heti húszezer jelentkező kaphatta meg először a csodaszert, áprilisban pedig elérték a 27 ezres heti számot. 

És a bővülés ezzel még nem ér véget: az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA ugyanis engedélyezte a Wegovy alkalmazását a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő túlsúlyos betegek számára, miután kiderül, hogy esetükben jelentősen csökkenthetők a végzetes kockázatok. 

Kapacitást bővít a Novo Nordisk

Az Európai Unióban pedig a heti egyszeri alkalommal adagolandó inzulinjuk, az Awiqli is megkapta a szükséges gyógyszerszakértői ajánlást az uniós jóváhagyáshoz. Fontos esemény volt februárban, hogy a Novo Nordisk 16,5 milliárd dollárért megvásárolta gyógyszerek bérgyártásával foglalkozó Catalentet, ami kapacitásbővítési szempontból kulcsfontosságú lehet a dánok számára. 

A cég azonban egyelőre mérsékelt optimizmussal korrigálta felfelé az idei üzleti évére vonatkozó kilátásait, 

ennek alapján 19–27 százalék közötti forgalombővülést és 22–30 százalék közé eső üzemiprofit-gyarapodást valószínűsítenek. Valamennyi számot egy százalékponttal srófolták feljebb.

A fogyasztó gyógyszerek piacán az amerikai Eli Lillyvel versengő Novo Nordisk az idén megduplázza, 6,4 milliárd dollárra növeli kutatás-fejlesztési és beruházási büdzséjét, de ebben a Catalent-üzemek megvásárlása még nincs benne. Maga a globális fogyasztószerpiac mérete a Bloomberg elemzői szerint 2030-ra meghaladja az évi 80 milliárd dollárt.

A Novo Nordisk árfolyama 2021-től
 

A súlycsökkentő szerek piacán a kereslet az úr, éppen ezért a Novo Nordisk továbbra is korlátozza a Wegovy alacsonyabb mennyiségű hatóanyagot tartalmazó, „belépő” változatához való hozzáférést. 

Korlátozták a hozzáférést

A háttérben az áll, hogy a bevezető perióduson átesett betegek számára hosszú távon is biztosítani tudják a megemelt hatóanyagú változatok elérését, ezt ugyanis folyamatosan, hosszabb távon kell alkalmazni a siker érdekében. Azaz elkerülnék az abból fakadó problémákat, hogy a rászoktatás után gyógyszerhiány miatt hoppon maradjanak a Wegovyt használó páciensek. 

Jól sáfárkodnak a készletekkel, ezt jelzi, hogy a Wegovy két, legmagasabb dózisú változata nem szerepel az FDA hiánycikknek számító gyógyszereket felsoroló, heti rendszerességgel frissített listáján.

Ozempic Manufacturer Sued Over Side Effects Of Medication Used For Weight LossAn Ozempic (semaglutide) injection pen is seen on a kitchen table in Riga, Latvia on 06 August, 2023. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Ozempic a lengyel piacon is kapható már /Fotó:  AFP

A keresleti piac másik jellemzője, hogy a gyártók az egekbe srófolhatják áraikat, akkor is lesz vevő a termékeikre. Az Eli Lilly már jelezte, hogy sikergyógyszere, a Zepbound ára emelkedni fog az idén. 

A Novo Nordisk nem tervez ilyet, szerintük a hozzáférhetőséget garantálni kell, ők úgy számolták, hogy az amerikai Wegovy-felhasználók 80 százalékának havi adagja belefér 25 dollárba – a többit a biztosító állja. Az árról nagy viták folynak a tengerentúlon, miután a Yale Egyetem kutatói márciusban közzétették, hogy 

az Ozempic egyhavi adagját például kevesebb mint 5 dollárból ki lehet hozni, és még némi profit is marad rajta. 

Ehhez képest a gyógyszer listaára 936 dollár, a Wegovyé pedig 1349 dollár. A kirívónak tetsző túlárazás miatt Bernie Sanders szenátor április végén közölte, hogy a szenátus egészségügyi, oktatási, munkaügyi és nyugdíjügyi bizottsága vizsgálat tárgyává teszi az ilyen gyógyszerek árképzését.

Boldog-boldogtalannak felírták a gyógyszert

Visszatérve Dániába, a helyi gyógyszerhatóság most úgy döntött, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek olcsóbb variánsok felírását engedélyezi, mivel a 2023-ban minden második jelentkezőnél kapásból az Ozempicet ajánlották az orvosok ahelyett, hogy előbb kipróbáltak volna egy olcsóbb alternatívát. 

A háttérben a kényelmes súlycsökkentés mint kívánatos mellékhatás elérése húzódott meg. Az Egyesült Királyságban hasonló okokból már tavaly júliusban megtiltották az orvosoknak, hogy olyanoknak is felírjanak Ozempicet, akik nem 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, mert hiánycikké vált a gyógyszer, s épp a leginkább rászorulók nem juthattak hozzá – írta a Reuters.