Az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére kifejlesztett, GLP–1 alapú, vényre felírt súlycsökkentő gyógyszerek nemcsak a túlsúlyos egyéneknek, de a gazdaságnak is hasznot hajthatnak.

Doctor,Measuring,Obese,Man,Waist,Body,Fat.,Obesity,And,Weight
A súlycsökkentő gyógyszerek piaca óriási növekedésére számít a Goldman Sachs az Egyesült Államokban, ami a gazdaságban is tovább gyűrűzhet.
A súlycsökkentő gyógyszerek az egyént leszívják, közben a gazdaságot felpumpálják.
Fotó: Shutterstock

 

A súlycsökkentő gyógyszerek hatása tovagyűrűzhet a gazdaságban

A Goldman Sachs azzal számol, hogy mivel a rossz egészségi állapot egyértelműen hátráltatja a gazdaságot, a fogyasztó gyógyszerek hatására az emberek jobb egészségnek örvendhetnek, ami a termelékenység javulásához, egyúttal a gazdasági teljesítmény növekedéséhez vezethet.

Az elemzők szerint 10–70 millió amerikai használhat GLP–1 alapú fogyasztószert 2028-ra.

A bank szerint a 0,4 százalékkal növekedhet, ha legalább 30 millió túlsúlyos személy rendszeresen szed ilyen készítményt, és az a 70 százalékuknál hatásos. Ha azonban már 60 millióan szednek fogyókúrás gyógyszert, akkor a bruttó hazai termék akár 1 százalékkal is nőhet.

Az elemzők számítása szerint óriási összegről beszélhetünk: mivel az Egyesült Államok GDP-je 28 ezermilliárd volt a tavalyi utolsó negyedévben, így a GLP–1-es gyógyszerek hozzávetőlegesen ezermilliárd dollárral növelhetik azt a következő négy évben.

Az elhízás komoly gazdasági károkat okoz

A Goldman Sachs elemzőinek becslése szerint az elhízás, valamint az ahhoz kapcsolódó betegség és rokkantság, a korai halálozás, továbbá az otthoni ápolás miatt kiesett munkaórák mintegy tizedével csökkenti az amerikai gazdaság teljesítményét.

Tanulmányok szerint az elhízott egyének kisebb valószínűséggel dolgoznak, és ha dolgoznak, akkor is kevésbé produktívak

– írták a jegyzetben a közgazdászok.

Kormányzati statisztikák szerint az amerikaiak több mint harmada túlsúlyos, 42 százalékuk pedig elhízott, míg egy másik felmérés kiderül, hogy a felnőttek közel fele próbált lefogyni az elmúlt évben.

A gyógyszerek azonban igen borsos áron kaphatók. A Novo Nordisk januárban 3,5 százalékkal 969 dollárral emelte az Ozempic havi adagjának listaárát, míg az Eli Lilly 4,5 százalékkal 1069 dollárra emelte a Mounjaro ugyancsak havi adagjának árát a 46brooklyn nonprofit elemző cég szerint. A CNN megjegyzi ugyanakkor, hogy az amerikaiak nem a listaárat fizetik a készítményekért, hanem annyit, amennyit az egészségbiztosítási szerződésük meghatároz számukra.

Fogyasztószerek: pánik az élelmiszeriparban

Számos iparág kerülhet bajba a gyógyszeripar nagyot szóló újítása miatt: a súlycsökkentő készítmények átalakíthatják a fogyasztói szokásokat. Óriásit változhat az egészségügyi és az élelmiszeripari termékek piaca.