Az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága nagy többséggel elfogadta azt javaslatot, amelynek értelmében nyolcról hét és fél évre csökkentenék a gyógyszerek szabadalmi oltalmának időtartamát. Ezt egy évvel lehetne meghosszabbítani, ha a készítmények iránt erős az igény, további fél év pedig akkor jár, ha a klinikai vizsgálatokat az unióban végzik el.

The,National,Flag,Of,Europe,On,A,Capsule,And,Pills
Fotó: Shutterstock

Ez enyhébb, mint az Európai Bizottság tavaly áprilisban előterjesztett csomagja, amely hat évre rövidítené a szabadalmi oltalom idejét. A javaslat célja, hogy a gyógyszerek elérhetőbbé, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé váljanak, ugyanakkor magasabb környezetvédelmi normák mellett támogassák az uniós gyógyszeripar versenyképességét és vonzerejét is.

Az új szabályok előírnák a vállalatoknak, hogy a forgalomba hozatali engedély kérelmezésekor környezetikockázat-értékelést nyújtsanak be. A környezetvédelmi kockázatértékelések megfelelő értékelésének biztosítása érdekében a képviselők azt szeretnék, ha az Európai Gyógyszerügynökségen belül egy környezetvédelmi kockázatértékelési munkacsoportot hoznának létre.

A képviselők ahhoz is ragaszkodnak, hogy a kockázatcsökkentő intézkedések (a levegőbe, vízbe és talajba történő kibocsátások elkerülése és korlátozása érdekében) a gyógyszerek teljes életciklusára vonatkozzanak. A képviselők a tervek szerint az április 10–11-i plenáris ülésen szavaznak a javaslatról.

Új remény a hízékonyaknak, elképesztően hatékony lehet a Novo Nordisk kísérleti tablettája

A Novo Nordisk amycretin nevű kísérleti gyógyszere tablettás változatának első fázisú klinikaiteszt-eredményei szerint a résztvevők 12 hét után máris 13,1 százalékot veszítettek súlyukból. Ugrottak is egy nagyot a Novo Nordisk részvényei. A dán vállalat részvénykurzusa egyébként több mint a háromszorosára nőtt 2021 júniusa óta, amikor az Egyesült Államokban engedélyezték a heti rendszerességgel beadandó Wegowy-injekciókat