A korábbi 519-ről 545 forintra emelte az egyéves Opus-célárat az MBH Befektetési Bank. A módosított célárfolyam 43 százalékkal magasabb a keddi tőzsdei árazásnál. 

opus tigaz
küldött kép
Fotó: Opus Tigáz

Az elemzői modell frissítését egyrészt a holding 2023-as beszámolója, valamint a stratégia megújítása indokolta – az utóbbi a 2029-ig szóló célokat tartalmazza. Ennek lényege, hogy 2022 és 2026 között az EBITDA éves szinten átlagosan 10,7 százalékkal emelkedhet. Szintén elhangzott a menedzsment részéről, hogy 

az adózott eredmény 15 százalékát osztalékként fizetik ki.

Az elemzés főbb megállapításai

Az MBH Befektetési Bank szerint az Opus Global egyik fő üzletágának – mezőgazdaság és élelmiszeripar – működési marzsa elérheti a 15 százalékot.

A turizmus szegmensben a Hunguest Hotels adja az eredmény döntő hányadát, itt a legfontosabb fejlemény idén a Hotel Flóra és Hotel Béke átadása, az intézmények a jövő évtől már teljes kapacitással működnek.

Az energetikai szegmens aggregáltan 56,5 százalékkal tudta növelni árbevételét, a működési eredmény azonban 92,5 százalékkal csökkent tavaly. Ez utóbbi oka szinte teljes egészében az Opus Titász vesztesége volt. 

 

Az ipari termelési szegmens két fő részre osztható: az építőipari és a nehézipari ágazatra. Az árbevétel és a profit jelentős részét az építőipari cégek adják. A nehézipari ágazat teljesítménye stabilan emelkedő tendenciát mutat a modellben, azonban a teljes ipari termelésben évek múlva sem valószínű, hogy szignifikáns súlya lesz a nehéziparnak.

Módszertan

A célárat diszkontált cash flow modell alapján állapította meg az elemző, az kiértékelt időszak a 2024–2028 közötti öt év. A következő öt év trendjeinek megállapításakor a menedzsment várakozásaira, valamint iparági beszámolókra, prognózisokra támaszkodott az elemző. 

A holding cégforma és a BÉT alacsony likviditása miatt indokolt volt 15 százalék likviditási diszkont alkalmazása.