Az Opus Global egyéves célárát 519 forintra tette az MBH Befektetési Bank – közölte az elemzőcég szerdán, hozzátéve, hogy értékelési modelljében a BÉT viszonylag alacsony forgalmára tekintettel 15 százalékos likviditási és holdingdiszkontot alkalmazott.

xHungarian BUX Companies
The logo of Opus is seen on a screen of a smartphone in front of a hungarian flag. It is part of the BUX, the major index of Hungary. Opus primarily works on management and trusteeship of companies with different profiles as a financial investor in holding structure. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Hatalmas tér nyílt az Opus részvényei előtt.
 Fotó: AFP / Shutterstock

A bank az anyavállalat, valamint a tulajdonában álló egyedi vállalati jelentések, iparági elemzések és menedzsmenti interjúk alapján jutott a véleményére.

A vállalat fair értékét úgynevezett sum of the parts, azaz a részek összege típusú elemzéssel határozta meg, vagyis az Opus Global által birtokolt vállalatok értékéből számította ki az egyes iparágak fair értékét és a társaság célárát.

A holding tevékenysége alapvetően négy fő ágazatot ölel fel: ipari termelés, mezőgazdaság és élelmiszeripar, turizmus és energetika.

A modell célára a jelenlegi gazdasági, iparági és vállalati helyzetet és a ma ismert kilátásokat tükrözi. Az ezekben történő bármilyen változás a modell frissítését igényli – tette hozzá az elemző.

 

Az 519 forintos célár amúgy a 405 forintos keddi záróárához képest több mint 28 százalékos prémiumot tartalmaz, azaz hatalmas tér nyílt a részvény emelkedése előtt.