Sportgazdaság

A FIFA nem vesz tudomást az orosz válogatott meccseiről

Oroszországot a sportélet nagy részéből, így a labdarúgásból is száműzték. Ennek ellenére Moszkva próbál nemzetközi meccseket szervezni a válogatottjának, többek között Katarral is megmérkőznek majd. Ezek az orosz mérkőzések azonban nem számítanak majd bele a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség rangsorába.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az országok rangsorolásakor figyelmen kívül hagyja Oroszország és Katar válogatottjának jövő keddre meghirdetett barátságos mérkőzését.

(FILES) The logo of the International Federation of Association Football (FIFA) with hanging icicles is pictured at the FIFA headquarters in Zurich, during meeting of the FIFA's governing council on January 10, 2017. Two convictions in the FIFA corruption case have been overturned by a US federal judge citing a recent Supreme Court ruling.Hernan Lopez, a former executive with 21st Century Fox and Argentine sports marketing firm Full Play were found guilty in March of paying bribes and kickbacks to South American football officials in various schemes related to television and marketing rights.But US district Judge Pamela Chen, in a ruling issued late on August 31, said a May Supreme Court decision, meant that the convictions for wire fraud could not stand. (Photo by Michael Buholzer / AFP)
Fotó: Michael Buholzer / AFP

Hasonlóképpen nem számít majd bele a minősítésbe az a két, szintén szeptemberi előkészületi meccs sem, amelyet az orosz nemzeti együttes az egyiptomi olimpiai csapattal játszik. 

A FIFA álláspontját az orosz sportági szövetség ismertette a TASZSZ állami hírügynökséggel.

A Szbornaja a katariakkal vívandó mérkőzés előtt, e hét csütörtökén, majd jövő hétfőn találkozik az egyiptomiakkal, akiknél – az olimpiai korhatárnak megfelelően – 23 év alatti futballisták jutnak szóhoz.

Az ukránok meggondolták magukat, mégis részt vennének a 2024-es párizsi olimpián

Bár korábban törvényben tiltották meg az ukrán sportolóknak, hogy oroszokkal versenyezzenek, most akár ez is elképzelhető. Az ukrán jogszabály szerint, ha egy orosz sportoló a nemzeti jelképeivel versenyez, illetve nyíltan támogatja az Ukrajna elleni háborút, akkor az ukrán atléták nem léphetnek ringbe ellene. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyan nem küldött meghívót Oroszországnak és Fehéroroszországnak a jövő évi ötkarikás játékokra, de semleges színekben lehetővé tenné számukra a versenyzést. Látszólag ez a megoldás az ukránoknak is megfelelhet.

A FIFA korábban sem tiltotta, hogy az orosz válogatott barátságos meccseket vívjon, viszont tavaly február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – felfüggesztette az orosz csapatok részvételét a nemzetközi szövetség égisze alatt zajló összes rendezvényen.

 

oroszország foci barátságos meccs FIFA
Kapcsolódó cikkek