Sportgazdaság

Olimpia: az amerikaiak doppinggal vádolják a kínai úszókat

Az amerikai doppingellenes hatóság nekiment a nemzetközinek, azt állítja, hogy elvesztette a pártatlanságát, amikor megengedte doppingvétségen kapott kínai versenyzők olimpiai részvételét. Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője szerint Washington és sportolók is aggódnak a nyári párizsi olimpia tisztaságáért.

Súlyos vádat fogalmazott meg Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezérigazgatója a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) szemben. A vezető szerint aggasztó, hogy a központi szabályozó szemet hunyt afelett, hogy a kínai hatóságok leplezték az úszóik doppingolását. Tygart attól tart, hogy a botrány megismétlődhet az idei párizsi olimpiai játékokon is.

Chinese team members exult after winning the women's 4x freestyle Relay at Tokyo Aquatics Centre in Koto Ward  in Tokyo on July 29, 2021. China captured  the gold medal with the world record time of 7:40.33.  ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsu Joko / Yomiuri / Travis Tygart attól tart, hogy a doppingbotrány megismétlődhet az idei párizsi olimpiai játékokon is.

 The Yomiuri Shimbun via AFP)
Travis Tygart attól tart, hogy a doppingbotrány megismétlődhet az idei párizsi olimpiai játékokon is.
Travis Tygart attól tart, hogy a doppingbotrány megismétlődhet az idei párizsi olimpiai játékokon is / Fotó: AFP

A The New York Times és a Sportschau néhány hete robbantotta a hírt, hogy 

a 2021-es tokiói olimpia előtt 23 kínai úszó doppingtesztje pozitív lett, mégis engedélyezték a részvételüket a játékokon, akik közül többen érmet szerzetek. 

A WADA ugyanis elfogadta a pekingi felügyeleti hatóság, a CHINADA magyarázatát, miszerint az úszók azért buktak meg a teszten, mert a szálloda konyhája szolgált fel nekik a tiltólistán szereplő, trimetazidin (TMZ) tartalmú ételt.

A híren sportolók és a drogmentes sportért küzdők is felháborodtak. 

Veszélyben a párizsi olimpiai játékok versenytisztasága?

A nemzeti doppingellenes szabályozók, így a CHINADA feladata, hogy a sportolók tiltottszer-fogyasztását ellenőrizzék. A WADA pedig – amelyet az olimpiai mozgalom és a nemzeti kormányok finanszíroznak – az egész világon koordinálja a doppingellenes szabályokat.

Tygart szerint a hatóságok „gyakorlatilag a szőnyeg alá söpörték a kihágásokat”, nem tartatták be a normákat és a tisztességes verseny világszerte elismert szabályait.

A vezető úgy látja, hogy az eltussolás olyan utat fektetett le, amelyet a nyári párizsi olimpián is használhatnak, és szerinte a kínai rosszabb a 2014-es szocsi olimpiai botránynál, mivel ez a sportirányítás kudarcára világít rá – mondta Tygart a Politicónak. Tíz éve állami irányítás alatt doppingoltak az orosz versenyzők.

Az amerikai vezető rámutatott, hogy mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság összebarátkozott Kínával, a WADA kétszer is meggondolja, milyen következményekkel jár a szabályok tisztességes betartatása. Szerinte a sportolók világszerte elvesztették a hitüket a rendszer függetlenségében.

Reagált a WADA a vádakra

A WADA független vizsgálatot indít az ügy kezeléséről, de elítélte a szerinte káros és alaptalan vádakat. A világszervezet szóvivője szerint a vádaskodások minden bizonyítékot nélkülöznek és csak néhány, az önös érdekeket követő személy ragaszkodik továbbra is ezekhez a rágalmazó állításokhoz.

A nemzetközi sporthatóság áprilisban közzétett dokumentumában „szilárdan kiállt az ügyre vonatkozó tudományos vizsgálatának eredményei és jogi döntése mellett”. A USADA azonban ezt bírálta, az amerikai szervezet szerint féligazságok és önigazolások állnak a dokumentumban. Tygart felhívta a figyelmet, hogy az amerikai kongresszus is aggódik a fejlemények miatt.

Aggódhat Emmanuel Macron francia elnök is, aki a párizsi olimpiai játékokat a második elnöki ciklusának egyik pillérévé tette. A játékokon orosz és fehérorosz vívók nem vesznek részt.

Olimpia: időnként furcsa tüneteket is produkálhatnak a sportolók

Már száz nap sincs a párizsi olimpiáig, a sportegészségügyi szakemberek Tállay András ortopéd sebész, sportorvos vezetésével készülnek az eseményre. A pandémia már nem fenyeget, de Tokióban megtanulták, sok az előnye a gyakori kézmosásnak és a maszk viselésének. Párizsban azonban egész más kihívás várja a sportorvosokat.

 

 

WADA tiltott szer párizsi olimpia 2024 kína doppingbotrány
Kapcsolódó cikkek