Közélet

Nem lesz orosz és fehérorosz vívó az olimpián

Az oroszoknak és hozzájuk hasonlóan a fehéroroszoknak az utolsó esélye az e heti zónaviadal lett volna, ám Giorgio Scarso, az európai sportági szövetség elnöke kedden bejelentette, hogy nem érkezett nevezés a két országból.

Nem neveztek orosz és fehérorosz versenyzőt a vívók pénteken kezdődő olimpiai kvalifikációs zónaversenyére, ami azt jelenti, hogy egyik ország sem indíthat versenyzőt a párizsi játékokon. A két ország képviselői tavaly tavasszal kaptak engedélyt, hogy visszatérjenek a nemzetközi viadalokra, ám azzal a megkötéssel, hogy csak semleges színekben versenyezhetnek.

A címvédő nem lesz ott Párizsban / Fotó: AFP

Azt is megszabták a sportolóknak, hogy nem lehetnek a fegyveres erőkhöz tartozó klubok tagjai, illetve nem támogathatják nyíltan Oroszországot háborúban. Az elmúlt egy évben a szigorú feltételek miatt a legjobb orosz vívók – köztük például az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Sztanyiszlav Pozdnyakovnak a lánya, Szofija Pozdnyakova, aki a női kard ötkarikás címvédője – nem léptek pástra az olimpiai kvalifikációs sorozat versenyein.

Az oroszoknak és hozzájuk hasonlóan a fehéroroszoknak az utolsó esélye az e heti zónaviadal lett volna, ám Giorgio Scarso, az európai sportági szövetség elnöke kedden bejelentette, hogy nem érkezett nevezés a két országból. A luxemburgi Differdange-ban sorra kerülő viadalon mind a hat versenyszámban a győztes szerez indulási jogot a játékokra.

A párizsi olimpia július 26 és augusztus 11., míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik. A helyszínek a fővárosban és a szomszédos régiókban, valamint a francia polinéziai Tahitin lesznek. 206 ország 10 500 olimpikonja, a paralimpián 184 ország 4400 paralimpikonja vesz részt. Előbbi 329, az utóbbi 549 eseményből áll, amelyeket 15, illetve 11 helyszínen rendeznek meg. Ez nem csak kifinomult szervezést és logisztikát, de óriási költségvetést is igényel.

Békét szeretne Macron az olimpia idejére és ehhez kínai segítséget kér

A francia államfő még Hszi Csin-ping kínai elnök segítségét is igénybe venné a cél érdekében. Az ókorban az olimpiák alatt valóban hallgattak a fegyverek, a modern időkben viszont inkább a sportverseny maradt el a háborúk miatt. A támadás miatt Oroszország és Belarusz színeiben sem indulnak a sportolók az olimpián, a két ország versenyzői semleges színekben megmérettethetik magukat Párizsban

 

vívó párizsi olimpia 2024 párizsi olimpia orosz
Kapcsolódó cikkek