Telekommunikáció

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Káoszhoz vezethet, ha az év végéig sem sikerül megállapodni egy nemzetközileg egységes digitális adóról – figyelmeztetett Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a rijádi G20-csúcson a Reuters tudósítása szerint. A tárcavezető azzal érvelt, hogy az országok a saját kezükbe vehetik az irányítást, így

világszerte számos különböző, egymással akár ütköző helyi digitális jelenne meg, amely az európai technológiai vállalatoknak is versenyhátrányt okozhat.

Az ugyancsak a digitális adóharmonizációban érdekelt Egyesült Államok büntetővámokkal reagálna a főként az amerikai vállalatokat érzékenyen érintő egyedi szabályozásokra. Ez utóbbit Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is megerősítette a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő szervezet hét végi szaúd-arábiai tanácskozásán, hozzátéve, hogy diszkriminatívnak tartják az amerikai vállalatokat célzó adókat.

Bruno Le Maire
Fotó: AFP

Az európai országok egy ideje próbálkoznak az Amazon, a Google, a Facebook és társaik megregulázásával, ezek ugyanis kiterjedt gazdasági tevékenységük ellenére mostanáig kihúzták magukat a helyi közteherviselés alól.

Franciaország már tavaly tető alá hozta saját Google-adóját, amely a technológiai óriáscégek helyben megtermelt árbevételét sújtja 3 százalékos közteherrel. A spanyol kormány pedig a múlt héten bólintott rá a digitális adó bevezetéséről szóló javaslatra, amelynek értelmében a globálisan 750 millió euró, belföldön pedig 3 millió euró éves bevételű vállalatokkal ugyancsak 3 százalékos adót fizettetnének.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

USA google-adó digitális adó Franciaország G20 OECD
Kapcsolódó cikkek