Telekommunikáció

Idén is bővülés várható a globális IKT-piacon

Informatikai eszközökre és megoldásokra költjük majd a legtöbbet.

Az idén várhatóan 4300 milliárd dolláros lesz a globális infokommunikációs technológiai (IKT) piac az IDC előrejelzése szerint. Amennyiben bejön a kutatócég prognózisa, éves összevetésben 3,6 százalékos lesz a bővülés. A teljes költésből 2700 milliárd dollár jut majd az üzleti és a kormányzati szektorra.

A lassuló gazdaság, a visszafogott beruházások, valamint a termelési bizonytalanságok a protekcionista gazdaságpolitika erősödésével és a geopolitikai feszültségekkel együtt továbbra is visszafogják az IKT-szektort. Azonban az, hogy a vállalkozások egyre jobban törekednek az ügyfélélmény javítására, és az innovatív termékek és szolgáltatások iránti igény növekszik, számottevő infokommunikációs beruházásokat eredményez. Szinte minden iparágban egyre több társaság gyorsítja fel a digitális átállást, fordít tetemes összeget felhőalapú és mobilmegoldásokra, a dolgok internetére, a mesterséges intelligencia alkalmazására, robotok használatára, újfajta alkalmazásfejlesztési eljárásokra és végponti számítástechnikára

– jelezte az idei évre vonatkozó előrejelzés kapcsán Serena Da Rold, az IDC Customer Insights and Analysis csoportjának programvezetője.

Idén a teljes IKT-költés több mint felét az IT-kiadások adják majd, ezen belül az eszközökre – főleg mobiltelefonokra és személyi számítógépekre –, valamint nagyvállalati alkalmazásokra szánják a legtöbbet. Erős évük lesz az informatikai szolgáltatásokat kínáló vállalkozásoknak is, az IDC előrejelzése szerint

a menedzselt, a projektközpontú és a támogatási szolgáltatásokra összesen 750 milliárd dollárt költenek majd a cégek és a kormányzati intézmények a digitális átállásuk felgyorsításának részeként.

Fotó: Shutterstock

A leggyorsabban fejlődő kategória a következő néhány évben az alkalmazásfejlesztés és -bevezetés lesz, ezen a területen 2023-ig évente átlagosan 11,1 százalékos bővülést vár a piackutató társaság.

A távközlési szolgáltatások a teljes IKT-piac bevételének több mint egyharmadát hozzák 2020-ban.

A legnagyobb szelet a mobilszolgáltatásokra jut, ezekre idén várhatóan 859 milliárd dollárt költenek világszerte, ezt követik a vezetékes szolgáltatások.

Mindkét területen néhány százalékos növekedést prognosztizálnak a szakértők.

Az IKT-megoldások és eszközök legaktívabb vásárlói a bankszektor, a gyártóipar, az üzleti szolgáltatási ágazat és a távközlés lesznek, az üzleti szereplők összkiadásainak mintegy 40 százaléka jut majd erre a négy szegmensre. A digitális transzformációban a költések alapján az ezer főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok járnak majd az élen, az üzleti szektor teljes infokommunikációs technológiai kiadásainak több mint fele jut rájuk 2020-ban.

IKT-piac IT infokommunikációs-technológia informatika
Kapcsolódó cikkek