Telekommunikáció

Illegális gyógyszerek miatt kell fizetnie a börtönben ülő Samsung-örökösnek

Ötvenezer vonos (mintegy 13 millió forintos) pénzbüntetést szabtak ki pénteken Dél-Koreában Li Dzse Jongra, a Samsung vállalatcsoport bebörtönzött alelnökére és örökösére receptköteles nyugtatók illegális használata miatt.

A szöuli központi körzeti ügyészség arról számolt be, hogy

a vállalatóriás tényleges vezetőjének számító, most 52 éves férfi egy plasztikai sebészeti klinikán illegálisan Propofol-injekciókat kapott 2017-ben és 2018-ban.

Az üggyel kapcsolatban tavaly januárban nyújtottak be panaszt a hatóságoknál.

Li jogi képviselője szerint a szer használata nem volt törvénytelen, az egy kórházi kezelés része volt.

A kevésbé súlyos szabálysértések során alkalmazott mostani eljárás keretében nincs szükség bírósági tárgyalásra.

Li Dzse Jongot egy sikkasztási és vesztegetési ügyben korábban bűnösnek találták, így január óta börtönbüntetését tölti ugyanabban a szöuli börtönben, ahol már három-négy évvel ezelőtt is ült egy másik ügy miatt.

Li Dzse Jong
Fotó: KIM HONG-JI / AFP

Lit azzal vádolták, hogy megvesztegette Pak Gun Hje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját, hogy zökkenőmentesen megszerezhesse az ellenőrzést a Samsung csoport felett. Az ügylet után Li apja örökébe lépve gyakorlatilag a cég vezetője lett. A 2017-ben kezdődött és több jogi fordulatot megélt perben az ügyészség azzal vádolta, hogy 29,8 milliárd von (8,2 milliárd forint) kenőpénzt fizetett ezért.

A korrupciós ügy miatt Pak Gun Hjet 2017-ben a parlament és az alkotmánybíróság elmozdította a hatalomból, majd több perben kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért, hűtlen kezelésért összesen 32 évi börtön- és súlyos pénzbüntetésre ítélték.

Li Dzse Jong, akit a nyugati üzleti világban Jay Y. Lee-ként ismernek, a fia a tavaly októberben 78 éves korában elhunyt Li Kun Hinek, aki a Samsung elnöke volt, és unokája a cégalapító Li Bjung Csulnak. Dél-Koreában sok bírálat érte a Samsungot a dinasztikus, klánszerű vállalatvezetés miatt.

Folyamatban van az üzletember ellen egy másik eljárás is, amelyben azzal vádolják, hogy befolyásolta a részvényárakat, illetve megsértette az értékpapírpiacot szabályozó törvényeket és a könyvviteli szabályokat.

Li Dzse Jong pénzbüntetés Samsung börtönbüntetés
Kapcsolódó cikkek