A távmunkára való átállás során a magyarországi alkalmazottak 35 százaléka nem kapott informatikai támogatást, például hardverkonfigurációs segítséget vagy kiberbiztonsági képzést – derül ki a Sophos kiberiztonsági felméréséből.

A megkérdezettek 27 százaléka jelezte, hogy csak informatikai támogatást kapott, 37 százalékuk pedig emellett még kiberbiztonsági képzésben is részesült.

A Sophos regionális felmérése szerint a magyarországi alkalmazottak 56 százaléka továbbra is otthonról dolgozik, akár teljesen, akár hibrid modellben. Lengyelországban 44, Csehországban pedig 47 százalék azok aránya, akik nem tértek vissza az irodába. Ezért alapvető fontosságú lenne, hogy a vállalatok gondoskodjanak a biztonságról.

„A cégek kiberbiztonságának gyakran az emberek a leggyengébb láncszemei. A munkamódszer megváltoztatása, mint a távmunkára váltás vagy a visszatérés az irodába, kihívást jelent az alkalmazottak számára, ezért nem szabad egyedül hagyni őket. Tisztában kell lenniük az olyan lehetséges fenyegetésekkel, mint például az adathalászat, a rosszindulatú alkalmazások és a jelszavak több helyen való használatának veszélye. Felmérésünk azt mutatja, hogy a vállalkozásoknak csak a fele tartott kiberbiztonsági képzést, így van még tennivaló, különösen a kisebb cégeknél – hangsúlyozza Szappanos Gábor, a Sophos kiberbiztonsági szakértője.

Fotó: Marjai János

A magyar társaságok – ahogyan a lengyelek és csehek is – leggyakrabban limitált adathozzáférést alkalmaznak a biztonság növelése érdekében. A hazai vállalkozók alkalmazottainak 81 százaléka csak azokat a fájlokat tudja használni, amelyekre szüksége van.

A lengyel cégek viszont gyakrabban alkalmaznak többfaktoros hitelesítést (sms-ben, tokennel vagy alkalmazással), mint cseh és magyar kollégáik.

„Az adathozzáférés szabályozása az elsődleges biztonsági megoldás, amelyet a vállalatoknak használniuk kell. Lehetővé teszi a potenciális jogsértések hatásának minimalizálását és a hálózat veszélyes incidenseinek megfigyelését. A felmérés megerősítette, hogy a legtöbb cég használja, ami azt mutatja, hogy tudatában vannak a kiberfenyegetéseknek. Ennek ellenére a vállalatoknak csak a fele használ többfaktorú hitelesítést vagy VPN-t, ami erősítheti a támadásokkal szembeni ellenálló képességüket. A szervezeteknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy minél több védelmi megoldást kombináljanak – különösen azért, mert nem mindegyik képezi ki munkatársait a kiberfenyegetésekre” – fűzte hozzá Szappanos Gábor.