„Mindent, amit látnak és hallanak, egy számítógép rakott össze, minimális emberi segítséggel” – ez volt Bíró Ada, az M1 új mesterséges intelligenciával (MI) megalkotott hírolvasójának első egybefüggő mondata a nyilvánosság előtt, természetesen miután köszöntötte a nézőket. Ada több nyelvi és videós modell együttes használatával jött létre, pontos működése viszont üzleti titok. 

Bíró Ada
Ő Bíró Ada, a köztévé új mesterséges intelligencia műsorvezetője / Fotó: YouTube / M1 – Híradó

Ada és a technológiai háttere még gyerekcipőben jár, kinézete és működése adásról adásra fejlődni fog. Az MI műsorvezető szerint a legmodernebb nyelvi és videós modellt használták ahhoz, hogy a lehető legpontosabban beszéljen magyarul, és a legélethűbben nézzen ki, képes legyen lekövetni a természetes emberi mozgást és mimikát. 

Bíró Ada a Delta című tudományos műsort fogja vezetni a Duna tévécsatornán.

Fejős Ádám műsorvezető elmondása szerint a technológia egyedülálló, nem sok helyen látni hasonló megoldást, főleg nem a hírek világában.

Nemsokára a magyar vállalkozások is saját mesterséges intelligenciát kapnak. A hazai fejlesztőkből, MI-szakértőkből és reklámügynökségi szakemberekből álló Think AI csapata átvilágítja a vállalati folyamatokat, beazonosítja az időrabló tevékenységeket, majd javaslatot tesz arra, hogyan lehetne ezeket részben vagy teljesen automatizálni a mesterséges intelligencia segítségével.