A gazdasági válság ellenére több mint hatszázezer honfitársunk választotta pihenése helyszínéül Horvátországot 2022-ben, ami azt jelenti, csaknem harmadával több magyar utazott a horvát tengerpartra tavaly, mint 2021-ben. Az adatok megközelítik a 2019-es rekordévben regisztrált számokat – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója.

Ivana Herceg tájékoztatása szerint 

a múlt évben 602 ezer magyar turista 3 millió vendégéjszakát töltött el Horvátországban, 2021-hez képest 31 százalékkal volt több vendég, akik 21 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el.

A fenti adatok csak minimálisan, 7 százalékkal maradnak el a csúcstartó 2019-es évtől, amikor már szeptember elsején átlépte a 3 milliót a magyar turisták horvátországi vendégéjszakáinak száma.

Tourism Fuels Croatia's Economic Growth
Fotó: Getty Images

Honfitársaink által továbbra is a Kvarner-öböl számít a legkedveltebb régiónak, ahol 850 ezer vendégéjszakát töltöttek el, míg az Isztriai-félszigeten 605 ezret, Split-Dalmácia megyében pedig 538 ezret. A települések közül Crikvenica viszi a prímet 167 ezerrel, amelyet Viren követ 166 ezerrel, Rovinjban pedig 106 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak. A legtöbben ezúttal is magánszállást választottak. 

Itt a lista, mi mindent drágított meg az euró bevezetése Horvátországban

Van bőven sóhaj, és van rádörrenés is.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, délnyugati szomszédaink január elsején vezették be az eurót, és kezdték meg addigi pénzük, a kuna kivonását a forgalomból. Ezzel egy időben Horvátország huszadik uniós tagállamként csatlakozott a schengeni övezethez, így az uniós polgárok ellenőrzés nélkül léphetik át a határait. Ivana Herceg figyelmeztetett: a nemzetközi repülőtereik három hónapos átmeneti időszak alatt állnak át a határellenőrzés átalakítására a beléptetéskor, így március 26. után már nem lesz szükség útlevél- vagy határellenőrzésre náluk a schengeni államokból érkező repülőgépes utasoknál sem.