Miután január 1-jén Horvátországban bevezették az eurót, az üzletekben és a szolgáltatásokban az emberek természetesen elkezdték keresgélni, mi drágult meg, hiszen ilyenkor tipikus a felfelé és nem lefelé kerekítés, ráadásul az elmúlt inflációs évben a vállalatok amúgy is rákaptak a drágítás ízére.

Breakfast
Fotó: Getty Images

A horvát lapok is ezt firtatják a napokban, a Jutarnji List talált is jó pár példát.

Az év elején az üzemanyagok ára is emelkedett, de ez nem az euró bevezetése, hanem a fogyasztási megemelése miatt történt.

A kunát a jó előre bejelentett 7,5345-es árfolyamon váltották át az euró bevezetésekor, a kereskedők pedig új árcímkéket tettek ki, és bizony gyakran történt, hogy az átváltáskor maguk felé hajlott a kezük, akár alapvető élelmiszerek esetében is. 

Hasonló történt korábban az euróövezeti csatlakozáskor Ausztriában, Olaszországban és Szlovéniában is – idézte a lap Ana Knezevicet, a horvát Fogyasztóvédelmi Egyesület elnökét, aki szerint sorban kapják a panaszokat.

Az átváltáskor leginkább a kávét drágították meg, olyan esetről is hallottak, amikor egy helyen két kunával (több mint száz forinttal) drágult meg együltünkben egy kávé. 

Drágítottak a pékségek, és emelkedett a cigaretták ára is az euró bevezetésekor. Volt, hogy a félbarna kenyér árát egy euróra kerekítették fel, ami kunában mérve 0,53 (28 forint) drágítás. A cigarettáknál is érkezett hír 20 forint értékű áremelésről. 

Negyedével drágult hajvágás és a többi

Olyan eseteket jelentettek még egyebek közt, amikor a hajvágásáért 60 kuna helyett 10 eurót (azaz 75,3 kunát) kértek, ami negyedével nagyobb ár, vagy a bureket 12 kuna helyett 2 euróért, azaz 15 kunáért adták. A pizza 15 kuna helyett 2,3 euróba (17,3 kunába), a kolbász 22 helyett 26,3 kunába, a fél kiló sajt 10 helyett 14,99 kunába került. 

Drágult a taxizás, a bejelentések szerint az egyik társaságnál 5-10 százalékkal. Az 5 kunás tojást euróban számítva 5,3-re kerekítették fel, a gyerekeknek készülő 96 kunás tejből 104 kunás lett.

Filipovic fenyeget

Az igazság pillanata akkor jön el, amikor februárban közzéteszik a januári inflációs statisztikát. Novemberben 13,5 százalék volt az éves drágulás, a decemberi adat még nem ismert, mindenesetre az euróátváltásra hivatkozó áremelések várhatóan szépen rápakolnak az árakra. Nem véletlen, hogy Davor Filipovic gazdasági miniszter keményen rádörrent a kereskedelmi láncok képviselőire keddi találkozójukon.

Hónapról hónapra emelték az árakat. Most, amikor ez a helyzet az euróval, árat emelnek, és megpróbálják becsapni a polgárokat. Ez nem fog működni

– idézte a Jutarnji a minisztert.

Nyerészkedni akarnak a vásárlókon a horvát kereskedők, kemény válaszlépéssel fenyeget a gazdasági miniszter

Az euró bevezetését a legtöbb kereskedelmi lánc arra használta ki, hogy felfelé kerekítse az árakat.