Jó néhány kültéri medencét már kinyitottak húsvétra, a következő nagyobb medencebeüzemelési hullám azonban nem most, hanem majd a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, a klasszikus hideg vizű strandokat pedig csak a nyári iskolai szünet kezdetére, június végére nyitják meg országszerte – nyilatkozta a  Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

fürdő
Strandidőben nemcsak a történelmi fürdők, hanem a klasszikus strandok is megtelnek / Fotó: Shutterstock

Rendkívül időjárás- és iskolaiszünet-függő, hogy hol és mikor kezdődik az igazi strandszezon, az következtében háromszor is meggondolják az üzemeltetők, hogy mikortól tartanak nyitva. 

Mennyiért lehet strandolni idén?

Idén nem az áram és a gáz ára szállt el, hanem a megsokszorozódott víz- és csatornadíj sújtja a fürdőket, miután a nem lakossági fogyasztók számára az energiaügyi miniszter december végi rendelete nyomán többszörösére nőtt a víz- és csatornahasználati költség.

Ráadásul a holtszezonban zárva tartó fürdőknek sem éri meg szüneteltetni a szolgáltatást, mert a ki- és bekapcsolás díja több lenne, mint a havonta fizetendő készenléti díj.

A strandbelépők azonban még így is a tavalyi hivatalos inflációtól elmaradó mértékben, jellemzően legfeljebb 10-15 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly, egy-egy példa ennél kisebb és nagyobb mértékű áremelésre is van, illetve lesz

– mondta a főtitkár.

Kiderült, hogy mennyivel drágultak idén a strandbelépők

Nyárias időt hoz a húsvét, az egyre markánsabban megmutatkozó klímaváltozás azonban egyelőre nem jár együtt a strandszezon előrehozott nyitányával, bár azért megnyílik a Palatinus megújult medencéje, és lekerül a sátor a az úszómedencéről és néhány kültéri medencéről – tudtuk meg. A strandbelépők ára is tudható: a tavalyi inflációtól elmaradó mértékben, 5-13 százalékkal emelkednek majd.

 

Milyen strandok nyitnak ki most?

Strandszezon még nincs, nyárias időjárás már van,

de a tapasztalatok szerint – mint arról néhány hete már írtunk – a klasszikus szabadtéri strandokon 30 fok feletti hőmérsékletnél kezdődik az élet. Teljes kapacitással a hideg vizű, teljesen szabadtéri, klasszikus strandok csak az iskolai szünet környékén, június második felében üzemelnek majd.

Érdekes helyzetet okozott a tanév megváltozott rendje.

Amit nyertek a fürdők a hosszabb téli szünettel, a január első hetében megnövekedett forgalommal, azt most elveszíthetik a hosszabb tanévvel, a később kezdődő nyári szünettel. Ezt megelőzendő sok tanév végi programra és akcióra készülnek országszerte az iskolai osztályokat, illetve az osztálykirándulást tervezőket megcélozva – mondta a fürdőszövetség főtitkára.

strand
Húsvétkor már több szabadtéri medencét beüzemeltek, de az igazi nyár az iskolai szünettel kezdődik a strandokon / Fotó: Balogh Zoltán

Idén is a főszezon közepén, azaz július utolsó szombatján lesz az immár hagyományos strandok éjszakája.

Újdonság is várható – tudtuk meg –, miután Budapest ad otthont szeptemberben a világ ötödik legnagyobb sporteseményének, a 46. sakkolimpiának, országszerte 

sok helyen lesz vízben sakkozás,

népszerűsítve és meghonosítva ezt, ahol eddig nem voltak meg a feltételei a medencében.

Fürdők toplistája

  • A legforgalmasabb fürdő Magyarországon a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda, amely tavaly több mint 1,3 millió látogatót fogadott,
  • a legnagyobb területű fürdőkomplexum Hajdúszoboszlón van,
  • a legmagasabb ásványianyag-tartalmú víz Bükkszéken,
  • a legmagasabb hőmérsékletű és egyben ásványianyag-tartalmú víz pedig Zalakaroson, 
  • a legrövidebb ideig üzemelő strandok a tipikusan kétmedencés, kisvárosi, helyi jelentőségű strandok, amelyek a nyári iskolai szünetben vannak csak nyitva.