A húsvéti hosszú hétvégére már 20–24 fokos hőmérsékletet jelez a meteorológia, így a télen is üzemelő medencék mellett megnyitják a Palatinuson tavaly megújult Margaréta-medencét, a Paskál fürdőben pedig lekerül a sátor az úszómedencéről – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

punkosdfurdoi-02-BS
Fotó: Bánkúti Sándor

A május hűvös, a június esős volt tavaly

Várhatóan április vége körül használható lesz már a Gellért fürdő kültéri medencéje és a Palán az élménymedence, majd május végétől június közepéig – az időjáráshoz igazodva – a többi strandmedence és a strandok is.

Belevésődött a köztudatba, hogy a strandokon május elsején kezdődik a szezon, ahogyan az évtizedeken át szokás volt, de a tapasztalatok szerint a fürdővendégek a szabadtéri strandolással megvárják az igazi kánikulát, ami manapság már 30 fok feletti hőmérsékletet jelent, lényegében pedig azt, hogy a 24-25 fok már rég nem elég ahhoz, hogy üzemszerűen kinyissanak a strandok.

Nem a naptártól, hanem sokkal inkább az időjárástól és a várható vendégforgalomtól függ, hogy mikor kezdődik a strandszezon, hiszen a megemelkedett energiaköltségek miatt is fontos a folyamatos üzemelés költségeit fedező, de inkább meghaladó bevétel.

A tavalyi nyár meglehetősen hektikusan alakult, a májusi hűvös időjárás, majd az esős június sem kedvezett a strandidénynek

– olvasható a BGYH válaszlevelében.

Még a július is meglehetősen változóan indult: egyik nap 32 fok volt, ilyenkor például a Palatinusra akár hétköznap is ellátogatnak ötezren. Rosszabb időjárás esetén viszont a 300 főt sem éri el a strandolók száma. 

Az igazi kánikula 2023-ban egészen július közepéig váratott magára. Ezt követően viszont augusztus végéig tombolt a hőség – több hőségriasztásos nappal, és még az iskolakezdésbe is belenyúlt. Mindez természetesen a strandok látogatottságára is hatással volt. 

20220618_strand_5234_MK_MP
A vendégek megvárják a strandolással az igazi kánikulát, a 30 fok feletti hőmérsékletet / Fotó: Máté Krisztián

A múlt évi szezon csúcsnapján több mint 7 ezer strandoló váltott jegyet a Palatinusra – tájékoztatott a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. A társaság fürdőiben évek óta ütemezetten, az időjárás alapján mérlegelve nyitják meg a strandmedencéket, strandokat – nagyjából az április végétől június közepéig tartó időszakban. Ezt a gyakorlatot követik ebben az évben is. 

Addig is folyamatosan zajlanak a strandfelkészítési munkák, így többek között 

  • a medencék felújítása, tisztítása, 
  • élményelemek és csúszdák karbantartása, 
  • a kertek virágosítása, megszépítése 

– jelezte a fürdővállalat.

Mennyivel drágulnak a strandbelépők?

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben a belépők ára 2024. január 8-tól 5-13 százalékkal emelkedett, ami jócskán alatta van a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerinti, átlagosan 17,6 százalékos 2023. évi inflációs rátának. 

A strandbelépők esetében az idén hasonló mértékű, alatti, jellemzően 5-13 százalékos árváltozásra lehet számítani.

Nincs szükség további áremelésre a budapesti fürdőkben, hatásos volt az energia-válságterv

Szűkre szabta az idei strandszezont a hideg és viharos főszezoni időjárás, de a növekvő külföldi turistaforgalommal párhuzamosan emelkedett a budapesti történelmi fürdők vendégszáma és bevétele. Jó hír, hogy idén már nem drágulnak tovább a fürdőjegyek, viszont a Rác fürdő felújítása milliárdokkal többe kerülhet a vártnál, miközben a beruházás fedezetéül szolgáló hotelre eddig nem volt érdeklődő.