Több tízezer kiránduló érkezett a Balatonra május első hétvégéjén, zömében mindössze egynapos kirándulásra a szombati, 211 kilométeres Ultrabalaton tókerülő futóversenyre ugyanis 25 ezren neveztek, a parttól távolabbi településeken mindeközben élénkült a kerékpárosok aktivitása – derül ki a Balatoni Turizmus Szövetség közleményéből.

Ideális balatoni turista: kerékpározni és fagyizni utazik a tóhoz tavasszal / Fotó: Balatoni Turizmus Szövetség /MI

Sokan keresték fel a BalatonBike365 applikáció kínálta túraútvonalakat és a Keszthelyi-hegységkörnyékén zajló Bianchi Magyar Gravel Kupa Sorozat 2. állomásának rajtvonalán is élénkült a vendégforgalom, nőtt a turisztikai bevétel.

Több olyan kulináris eseményt szerveztek a régióban, amelyek miatt érdemes volt autóba ülni, vagy vonatra szállni most is,

mint például a csopaki Palacsintamajális és Grillparádé, valamint a füredi Jókai-bableves főzőverseny miatt, amelyek hatalmas tömeget vonzottak  –  összegezte Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke rámutatva, hogy

 egy jó lángosért vagy egy fagyiért is hajlandóak egy-két órát utazni a magyarok. 

A turisztikai szakember szerint, a Balaton olyan fagylaltnagyhatalom, ahol ez az édesség markáns turisztikai vonzerő. 

Visszanyalna egy nagyobb fagylalt áremelés, de a toplistás ízek így is változnak

Hatszáz forint körüli gombócárral indult az idei fagylaltszezon, ami igazából jó hír, hiszen a tavalyi 550 forintos átlagos árszint után ez már az inflációtól elmaradó drágulást tükröz. A sütemények árazásával is óvatosak a hazai cukrászdák, noha az ezerforintos szeletár határt egyre többen kénytelenek átlépni. Nem változik azonban a közízlés, a legnépszerűbb íz a csokoládé és a vanília minden formában, az epret viszont lassan letaszítja a dobogóról a mangó és a pisztácia.

Ezért is szervezik meg idén május 10-én a Balaton fagyija választást,

amelynek segítségével azt szeretnék népszerűsíteni, hogy milyen sok jó hely van a Balatonon, amelyeket érdemes lehet felkeresni már tavasszal is. 

A következő héten hatalmas tömegre számítanak a bringások miatt is, miután május 12-én Siófok főteréről indul az idei Tour de Hongrie ötödik szakaszának rajtja. A városban több vendéglátós megerősített személyzettel és szurkolói zónákkal várja a turistákat.