Hamarosan állami tulajdonba kerülhet a közfinanszírozott fekvő- és járóbeteg ellátás legnagyobb laboratóriumi magánszolgáltatója, a Synlab Hungary Kft. – értesült a Világgazdaság. A cég cikkünk megjelenést követően cáfolta az információt és egyértelműen leszögezte: nem igaz, hogy állami tulajdonba kerülnek. 

Lab,Worker,Preparing,Test,Blood,For,Detection,Of,Antibodies,And
Visszavenni készül az állam az OEP által finanszírozott laborszolgáltatásokat. 
Fotó: Shutterstock

Sem a társaság eladása, sem a szakembereinek az átadása vagy eszközeinek átruházása kapcsán nincsenek tárgyalások folyamatban – írta a társaság a lapunknak küldött közleményében. Ebben úgy fogalmaztak, hogy a közelmúltban megjelent megalapozatlan feltételezésekre reagálva szeretnénk tisztázni, hogy sem a Synlab csoport, sem a Synlab Hungary Kft. nem kapott szóbeli vagy írásbeli, hivatalos vagy informális ajánlatot a magyar államtól vagy más féltől a Synlab Hungary Kft. megvásárlására.

Azt is kiemelték, hogy a Synlab csoportnak nem áll szándékában eladni a Synlab Hungary Kft-t, 

a sajtóban az esetleges eladással kapcsolatban megjelent állítások teljesen alaptalanok. 

Az eredeti cikk háttere, hogy a magánlaboratóriumok kiszorítása az állami ellátás infrastruktúrájából egy sokéves terv része. A megvalósítás legutóbb a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. létrehozásáig jutott el. Ennek az eredeti határidő szerint 2021 nyarán, majd a többször módosított határidő alapján idén novemberben kellene átvennie az állami kórházakat széles körben kiszolgáló magánlaboratóriumoktól a szolgáltatást. Méghozzá egységesített módszerekkel és adatszolgáltatással, reális, ellenőrzött árakon. 

Patient,Blood,Draw,By,Doctor.,People,Donate,And,Test
Bekerült a magánegészségügyi szolgáltatás állami pénzen a közkórházakba 
Fotó: Shutterstock

A racionalizálás és költségcsökkentés jegyében beharangozott államosítás, a nemzeti laborhálózat létrehozásának bejelentése óta több év eltelt már, a struktúra felvázolása és a működési, valamint tendereztetési határidők bejelentése óta lényegében csend van a témában, így újabb lépésről, intézkedésről, beruházásról vagy tárgyalásról sem jött friss információ.

Az OEP finanszírozott laborszolgáltatás állami kézbe vétele mellett egyébként a CT és MR-vizsgálatok államosítását is novemberre kitűzött határidővel jelentették be.

Gyökeresen átalakíthatják az egészségügyet

Szakápolói béremelés, rendelők államosítása valamint a szabad orvosválasztás megszűnése is szerepel a javaslatokban. Az előterjesztésben szerepel a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai hálózat kialakítása, amelynek keretében 2023. március 1-jétől a labordiagnosztikai szolgáltatásokat a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. önálló, országos intézményként végezné öt régió 81 laboratóriumában az egyetemi laborok mellett.