A tavalyi árbevételi csúcs után az iparági trendek alapján a magasabb bázison is elérhető a két számjegyű bővülés, és vele együtt az újabb rekordév a Synlab Hungarynél – közölte a VG-vel Póda Tamás, a társaság kereskedelmi és marketingigazgatója. Viszonyításképp: tavaly a Synlab 18,38 milliárd forintos árbevételt ért el a magyar piacon, az üzemi eredménye pedig meghaladta a 2,46 milliárdot. Az előbbi 30 százalék feletti bővülést tükrözött, az utóbbi pedig a bázisidőszak értékének a két és félszerese. Az első fél év végén 904-en álltak a Synlab Hungary alkalmazásában, a megbízási szerződéssel dolgozókkal együtt viszont mintegy 980-an voltak. A legtöbb ügyfél továbbra is vérképet kér, a legnagyobb hazai labordiagnosztikai szolgáltató pedig összesen 97 helyszínen van jelen, ebből 35 helyen franchise-partner révén.

Fotó: ROBERT RAITHEL

A vásárlási szokások változása várható a pandémia után – véli Póda Tamás.

Az utóbbi egy-másfél évben a többség azért vett igénybe magánegészségügyi ellátást, mert rákényszerült, ezzel szemben a Covid-időszak múltán törvényszerű, hogy újra előtérbe fognak kerülni a preventív céllal érkező ügyfelek.

Sokan üzletileg a járványhelyzet hozadékaként tekintettek az elmúlt egy-másfél évre, a Synlab Hungary viszont nem. A kereskedelmi és marketingigazgató felidézte: a 6000 négyzetméteres csepeli központban felépített, jelentős mikrobiológiai és kémiai laboratóriumi háttérrel kötelességüknek érezték, hogy segítsenek, magától értetődő volt, hogy felajánlják a teljes kapacitásukat az állami szektornak. Büszkék arra, hogy egyetlen magánszolgáltatóként kaptak megbízást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, ezzel együtt a járványügyi működéssel járó jelentési kötelezettség nem volt újdonság számukra, hiszen az a pandémia előtt is a mindennapi működésük része volt.

A dinamikus bővülést azonban nem a koronavírustesztek hozták magukkal, hiszen ez tavaly 300 ezer vizsgálatot jelentett 50 millió egyéb mellett. A PCR metodikája sem volt ismeretlen számukra, miután a humán papillomavírus (HPV) vizsgálatai is hasonlóan zajlanak. Ugyanakkor az elvégzett vizsgálatok számában mutatkozó nagyságrendi különbség Póda Tamás szerint is azt támasztja alá, hogy

sokan fordultak a magánellátáshoz, miután az állami egészségügy lehetőségei az utóbbi időszakban igencsak korlátozottak voltak.

Ezt az is megerősíti, hogy a 3500 szerződéses partnerük táborában – amelyben kis lakásrendelők ugyanúgy vannak, mint nagy magánklinikák – látványosan megugrott az aktív beküldők száma: a korábbi 1300-1400-as tartományból 1700-1800 fölé kúszott a mutató. A Covid-válságtól függetlenül jelentős változás követezett be a humándiagnosztikai partnerek összetételében: három-négy éve még túlsúlyban voltak az állami megrendelések – a megoszlás 60-40 százalék volt –, azóta a magánszféra javára fordult meg az arány.

 

Támasz az olimpikonoknak

A 36 országban jelen lévő Synlab mintegy 25 ezer munkavállalót foglalkoztat, több mint kétmilliárd eurós éves árbevételt realizál, ami mögött hozzávetőleg 500 millió elvégzett vizsgálat áll. Póda Tamás szerint az innovációs potenciálnak és a sportdiagnosztika térnyerésének köszönhető, hogy a magyar részleget a top ötben tartják számon a német központon túl a francia, az olasz és a spanyol részleg társaságában. Tájékoztatása szerint a Synlab Hungary sportdiagnosztikai üzletága többek között 300 vérvétellel, 420 órányi dietetikai és laborkonzultációval és mintegy ezer PCR-teszttel segítette több mint 70 olimpikon tokiói felkészülését.