A Facebook-oldalán jelentkezett be Varga Mihály pénzügyminiszter jelezve, hogy éppen Brüsszelbe indult. Tájékoztatása szerint az uniós források megszerzése lesz tárgyalásaink fő témája.

 

A most formálódó politikai alku részét képezhetik a magyar jogállamisági kérdések, bár az Európai Parlamentnek még lesz beleszólása a végső döntésbe – mondta az uniós vitákról a VG Podcastnak Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, egyetemi docens, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy a Bloomberg arról írt, hogy 1,1 milliárd euró előleget szabadíthat fel a befagyasztott források közül az Európai Bizottság, miközben számos vitás kérdés van terítéken, amelyekben a magyar kormányfő elég határozott, a többségitől eltérő álláspontot képvisel.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban azt vetítette előre, hogy  az év végéig sikerül megállapodni Brüsszellel az uniós forrásokról. Mint mondta: az általános aggodalommal ellentétben hazánk a 2014–2020-as, most záruló időszakban az első ötben van a tagországok között 94 százalékos felhasználási aránnyal, ami kimagasló. A rendelkezésünkre bocsátott európai uniós támogatások több mint 90 százalékát az ország mindig felhasználta. Igaz ez a 2021–2027-es, mostani pénzügyi ciklusra is – első helyen állunk a 3 százalékos lekötési szinttel – tette hozzá. 

Mennyi pénzt tart vissza Magyarországtól az

A 2021–2027-es uniós ciklus forrásmennyisége összesen mintegy 32,4 milliárd euró. Ez átszámítva körülbelül 12,5 ezermilliárd forint. Vagyis sok pénz, igaz, hét évre elnyújtva. Ebből a kohéziós keret 22 milliárd euró, amiből 13 milliárd eurót blokkol a horizontális eljárás. Az olyan ügyek, mint a gyermekvédelmi törvény vitája, összesen 2,7 milliárd eurót fagyasztott be. És van még egy majdnem 6,5 milliárd eurós rész, amelyet az Európai Tanács függesztett fel a szupermérföldkövek eléréséig.

Másik körülbelül 10,5 milliárd eurós részt tesznek ki az úgynevezett helyreállítási pénzek (részben hitel), amelyek a Covid utáni talpra állást hivatottak segíteni. Ezeket is a kondicionalitási eljárás tartja parkolópályán.