A most formálódó politikai alku részét képezhetik a magyar jogállamisági kérdések, bár az Európai Parlamentnek még lesz beleszólása a végső döntésbe – mondta az uniós vitákról Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, egyetemi docens, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy a Bloomberg arról írt, hogy 1,1 milliárd euró előleget szabadíthat fel a befagyasztott források közül az Európai Bizottság, miközben számos vitás kérdés van terítéken, amelyekben a magyar kormányfő elég határozott, a többségitől eltérő álláspontot képvisel.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, egyetemi docens BRUTTÓ
Jövő év elején nyílhatnak meg az uniós pénzcsapok a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint.

Hogy ennek az alkunak a része lehetett-e Charles Michel, az Európai Tanács elnökének hétfői budapesti látogatása, az nem világos, ugyanakkor az oktató szerint az unió vezető tisztviselője a december 14-i tanácsi ülés jött előkészíteni, amelyen több fajsúlyos napirendi pont is lesz. Az egyik, talán legfontosabb ukrajnai támogatások miatt megemelendő költségvetési keret kérdése, amelyet Magyarország csak bizonyos feltételek mellett hajlandó támogatni, a másik pedig, ami szintén nem élvezi automatikusan a magyar kormány támogatását, az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdése. Emellett napirendi pont lehet még az EU palesztin-izraeli háborúban való részvétele is.

Bár nem biztos, hogy ezek mind végül napirendre kerülnek, de mindenképpen szimbolikus ereje lesz, hogy Ukrajna el tudja kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat

mondta az egyetemi oktató, aki szerint feltűnő, hogy milyen mélységben uralják a külpolitikai és biztonságpolitikai kérdések az EU-s döntéshozatalt. Pedig ez korábban nem így volt, sokkal inkább a gazdasági kérdések domináltak.

A következő fél év azonban ebben is változást hozhat, Európa ugyanis választások elé néz, ahol olyan kényes kérdések kerülhetnek előtérbe, mint Ukrajnára elköltött horribilis pénz.

Az EU majdnem száz milliárd eurót szánt eddig Ukrajnára, az eredmények azonban finoman szólva sem rózsásak: nem sikerült áttörést hoznia katonai fronton Ukrajnának, miközben nem múltak el a gazdasági problémák.

Bár az európai közvéleményt korábban sikerült megnyugtatni, az elmúlt másfél évben meghozott döntések következményei ugyanakkor hosszú ideig velünk maradnak, legyen szó az energiaárakról vagy a szociális feszültségekről. Ráadásul Gálik Zoltán szerint jól láthatóan átrendeződés zajlik az európai belpolitikában, ezt jelzi a holland bevándorlás ellenes erők és Geert Wilders győzelme, ami szerinte a jövő nyári EP választások kimenetelére is hatással lehet.