Eddig még nem látott szintre, 15 700 milliárd forint fölé emelkedett februárban a nem pénzügyi vállalatok betéteinek állománya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Business,Equipment.,Cash,Money,Inside,Running,Banknotes,Counter,Banking,And
Fotó: Shutterstock

A jegybanki statisztikák szerint a februárig tartó egy év alatt összességében 4,1 százalékkal – több mint 600 milliárd forinttal – bővült a céges betétek portfóliója, hatéves időtávon viszont több mint a duplájára hízott az állomány.

A portfólió ugyanakkor nem növekedett egyenletesen, már ami a futamidő szerinti megoszlást illeti. A látra szóló és folyószámlabetéteknél ugyanis bő 6 százalékos csökkenést mért éves összevetésben az MNB, 9774,3 milliárd forintos, február végi állomány mellett. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek mennyisége viszont több mint a negyedével, 5617 milliárd forint közelébe ugrott egy év alatt, a hosszú, de legfeljebb kétéves lejáratúaké pedig a két és félszeresére hízott. (Igaz, utóbbi így is mindössze 160,5 milliárd forintot tett ki február végén.) A devizabetétek állománya eközben minimális mértékben ugyan, de csökkent, és 5737,5 milliárd forintot ért el.

A vállalati betétek állománya nem pénzügyi vállalatoknál, februárban
A céges betétállomány több mint a duplája a hat évvel korábbinak

Az ellentétes irányú mozgások nyomán a portfólió összetétele is átalakult némileg 2023 februárjához képest. Ami különösen figyelemre méltó, hogy a folyószámlabetétek súlya 69,1-ről 62,2 százalékra olvadt az állományon belül, miközben az éven belüli lejáratra lekötötteké 29-ről 35,8 százalékra ugrott. Az éven túli lejáratra lekötött betétek részesedése ugyan csak 2 százalékot ért el február végén, ám ez is jóval több az egy évvel korábbi 1,3 százaléknál. Enyhébb mértékben, de a devizabetétek súlya is csökkent a portfólióban, ám még így is elérte a 36,5 százalékot.

A jegybank adatai szerint a kamatoknál is vegyes irányú mozgások történtek a februárig számolt egy évben: miközben a lekötött forintbetéteknél 15 százalék környékéről 6,92 százalékra süllyedt az éves, átlagos ráta, az éven belüli futamidőre lekötött euróbetéteknél 1,61-ról 2,94 százalékra nőtt.

A vállalati betétállomány megoszlása lejárat szerint, 2024. február
A torta legnagyobb szeletét változatlanul a folyószámlabetétek adják, ám az utóbbi időszakban érezhetően csökkent a súlyuk

A vállalati betétállomány növekedése leginkább azzal lehet magyarázható, hogy az elmúlt időszakban a vállalatok óvatosabbá váltak, inkább kivártak a beruházásokkal, miközben a céges hitelpiac is viszonylag visszafogott intenzitást mutatott. A újraindulásával, illetve a piaci kamatok csökkenésével viszont ismét jobban magára találhat a vállalati hitelpiac, ami a folyószámlákon pihenő (vagy lekötött) pénzek állományát is csökkentheti a magyar vállalatoknál.

Újra gyarapszik a pénz a lakossági folyószámlákon

Az utóbbi hónapokban érezhető gyarapodásnak indult a lakossági betétek állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint februárban már 11 811,3 milliárd forint volt a folyószámlákon, nagyjából 760 milliárddal több, mint 2023 októberében, amikor – a 2022. februári, az idején mért csúcshoz képest legalábbis – mélypontra jutott az állomány. Ezzel együtt a jegybank statisztikái szerint a lakossági betéti portfólió mérete még mindig nem érte el az egy évvel korábbi szintet: mindössze 0,9 százalékkal ugyan, de elmaradt a 2023 februárjában kimutatottól. Figyelemre méltó viszont, hogy a teljes állomány zsugorodása ellenére a látra szóló és folyószámlabetétek mennyisége emelkedni tudott az elmúlt egy év alatt, és az év második hónapjának a végére már elérte a 9664 milliárd forintot. Ennek nyomán a lekötetlenül pihenő pénzek aránya ismét növekedésnek indult a lakossági folyószámlákon, és már megközelítette a 82 százalékot.