Közélet

Szijjártó Péter: Oroszországot nem lehet legyőzni Ukrajnában

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ugyanakkor Oroszország sem nyerhet nagyot, amíg a Nyugat szállít fegyvereket, ezért mielőbbi béketárgyalásokat sürgetett.

Oroszországot nem lehet legyőzni Ukrajnában, ám amíg a Nyugat fegyvereket szállít Kijev számára, addig Moszkva sem számíthat nagy győzelemre, ezért jobb lenne, ha mielőbb tárgyalóasztalhoz ülnének a felek a szomszédunkban zajló háború lezárása érdekében – mondta el az Atomexpo 2024 margóján a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjújában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

SZIJJÁRTÓ PéterBudapest, 2024. március 22.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Petra Stegerrel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai ügyekért és sportért felelős szóvivőjével a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 22-én.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Elmondása szerint a mielőbbi tűzszünet és béke megelőzheti, hogy még többen haljanak meg a háborúban, és az újjáépítés költségeit is mérsékli. Mivel a konfliktust csak a tárgyalóasztalnál lehet megoldani, ezért jobb lenne ezt mielőbb elkezdeni.

Az Ukrajnában zajló háború kapcsán a tárcavezető azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy a szavak is sokat számítanak, ezért nagyon veszélyesek a további eszkalációhoz vezető nyilatkozatok, nem szabad arról beszélni, hogy NATO-csapatokat küldenének Ukrajnába Kijev oldalán. Szijjártó szerint Európa népei is egyre inkább a béke pártján vannak, és 

kifejezte reményét, hogy az EP-választásokon és más nemzeti választásokon a jobboldal megerősödik, és vele a békepárti hangok is.

A külügyminiszter szólt a befagyasztott orosz elkobzását célzó törekvésekről is, amelyek szerinte elfogadhatatlanok bírósági döntés nélkül. Ekkor Szijjártó felidézte azt is, amikor a kommunista korszakban a családjától koboztak el jogellenesen vagyont, ami sok problémát okozott.

A tárcavezető kifejtette nyitottságát azzal kapcsolatban is, hogy fenntartsák a kommunikációt az orosz vezetéssel, szerinte ugyanis a háborút is csak így lehet lezárni, előbb-utóbb pedig biztosan beszélni kell a másik féllel.

Szijjártó beszélt az energetikai együttműködésről is Oroszország és Magyarország között, melyet példaértékűnek nevezett, és kifejezte elégedettségét az oroszok megbízhatóságával és pontosságával kapcsolatban. A Paks II. atomerőmű kapcsán – melyet Magyarország legfontosabb beruházásának nevezett – pedig elmondta, hogy már 12 százalékban elkészült, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy egy atomerőmű építése nem egy családi ház vagy egy sportlétesítmény, így lehetnek csúszások. Ugyanakkor 

mind a magyar kormány, mind a Roszatom elkötelezett a beruházás mielőbbi megvalósítása mellett.

Végezetül Szijjártó szólt arról is, hogy Magyarország szívesen látja az orosz látogatókat, így vízumot is ad számukra, csupán a szabályok betartását várja el tőlük.

 

Ukrajna háború Oroszország Magyarország Paks 2
Kapcsolódó cikkek