Közélet

Mégis kaphat amerikai segítséget Ukrajna?

A republikánus házelnök zárt kapuk mögött egyre inkább hajlik afelé, hogy keresztülverje Ukrajna támogatását saját párttársain. Sokan azonban nem akarják elhinni, hogy ebből tényleg valóság lehet.

Noha az amerikai képviselőházban az elmúlt hónapokban a republikánus többség meggátolta, hogy Ukrajna számára újabb segélycsomagot fogadjanak el, a zárt ajtók mögött Mike Johnson házelnök többször is arról beszélt, szeretné elérni, hogy Kijev hozzájusson a régóta várt segítséghez.

Fotó: Shawn Thew / POOL / AFP

Ez azért is meglepő, mert a republikánus politikus többször is a segélycsomag ellen foglalt állást az utóbbi időszakban, akkor is, amikor azt az illegális bevándorlással kötötték össze.

Most a házelnök azon gondolkozik a The New York Times információi szerint, hogy 

hogyan tudná mégis a képviselőház elé vinni a javaslatot, lehetőleg úgy, hogy az nem kerül a pozíciójába és a lehető legkevésbé bőszíti fel izolacionista képviselőtársait. 

Ehhez akár a demokraták segítségét is megkaphatja, legalábbis a képviselőházi demokratákat vezető Hakeem Jeffries a múlt héten arról beszélt, hogy lenne elegendő demokrata képviselő, aki megmentené egy párton belüli felkeléstől. Igaz, később finomított kijelentésén, mondván, az inkább csak megfigyelés és nem ígéret volt.

A házelnök szándékának őszinteségét az is aláássa némiképp, hogy vitás kérdésekben gyakran fordul elő, hogy mindegyik fél azt gondolja, hogy Johnson vele értett egyet, miután beszélt a politikussal.

Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy Johnsonra egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Államok szövetségesei irányából. Azonban a republikánusok egyre jelentősebb része hajthatatlan a Kijevnek nyújtott segítség további folyósítása kapcsán. Johnson most a kérdést az LNG-terminálok kérdéséhez kötné, melyek engedélyezésében szünetet rendelt el a Biden-adminisztráció.

A republikánus ellenkezés miatt ráadásul könnyen lehet, hogy a hagyományos képviselőházi szabályokat felülíró döntésre lenne szükség, amihez kétharmados többség kell. Ezért nehéz elképzelni, hogy egyszerre születhet döntés Ukrajna és Izrael támogatásáról, hiszen az előbbit a republikánus párt jobb-, az utóbbit a demokrata párt balszéle ellenezné.

 

Mike Johnson republikánus háború Ukrajna segélycsomag
Kapcsolódó cikkek