Közélet

Az izraeli háború 195. napja – Izrael készen áll, hogy meginduljon Raffah ellen

Izrael szerint Raffah a Hamász utolsó bástyája, ezért készenlétbe helyezte a csapatait. A város legalább 1,4 millió palesztin civil számára az egyetlen viszonylagos biztonságot nyújtó hely.

Izrael állítólag további tüzérséget és páncélozott szállítójárműveket telepített a Gázai övezet mellé, ami arra utal, hogy a hadsereg régóta fenyegetett szárazföldi offenzívájára készül Rafah ellen, amely a legalább 1,4 millió palesztin civil számára az egyetlen viszonylagos biztonságot nyújtó hely – számolt be a The Guardian.

Israeli attacks Palestinian family's house in Gaza's Rafah
Fotó: AFP

A Ma’ariv izraeli napilap ugyanakkor azt is közölte, hogy 

a csapatokat készenlétbe helyezték, és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkara és Yoav Gallant védelmi miniszter jóváhagyta „a hadművelet irányító elvét”. Az IDF nem kívánta kommentálni a hírt.

Az IDF kedden megerősítette, hogy 40 ezer sátrat vásárol, hogy felkészüljön a több százezer kitelepített civil evakuálására, akik Rafahban, a Gázai övezet legdélibb városában kerestek menedéket. A Hamász terrorszervezet elleni hat hónapija tartó háború új hadművelete állítólag elsősorban Gáza északi és középső részének, különösen a Deir al-Balah városa körüli menekülttáborok sorának biztosítására fog összpontosítani. A helyszínen tartózkodó palesztinok arról számoltak be, hogy ezen a héten ismét izraeli szárazföldi csapatok voltak Gáza északi részén, többek között Beit Hanounban is, ahol tankok vették körül az iskolaépületeket, ahol a kitelepítetteknek menedéket nyújtottak.

Korábban megírtuk, hogy Izrael kitűzte a rafahi offenzíva dátumát. Benjámin Netanjahu miniszterelnököt ugyanakkor az Egyesült Államok le kívánja beszélni arról, hogy nagy támadást indítson a város ellen, ahol több mint egymillió palesztin menekült zsúfolódott össze. Az izraeli kormányfő azonban úgy tűnik, inkább a koalíciós partnereinek engedett, és kijelentette, a győzelemhez szükség van a behatolásra. A miniszterelnök azután beszélt erről, hogy szövetségesei kifakadtak, mert Izrael visszavonta csapatai egy részét Gázában

Miért fontos Izraelnek Rafah?

A rafahi az egyetlen, nem Izrael által ellenőrözött határátkelőhely, így a háború korai szakaszában ezen keresztül áramlott a segély a tengerparti enklávéba. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu szerint a város a Hamász utolsó bástyája.

 

 

22:08

Kirúgta az izraeli szerződésük miatt tiltakozó dolgozóit a Google

A vállalat szerint a tiltakozók kollégáikat fizikailag is megzavarták, ugyanakkor a tüntetők szerint olyanokat is kirúgott a keresőóriás, akik részt sem vettek a demonstráción. A szilícium-völgybéli tech cégnél nem újdonság a tiltakozás, hiszen 2018-ban a dolgozók  elérték, hogy a vállalat megszüntesse az amerikai hadsereggel kötött Project Maven szerződést, amely drónfelvételeket elemzett volna katonai célokból.

22:06

Iránra is lecsapott a szankciós kalapács

Az Izrael elleni támadás miatt a brit és az amerikai kormány is bejelentett egy szankciós csomagot. Az intézkedések az iráni kormány tagjait és fegyvergyártó cégeket is érintenek. A londoni külügyminisztérium és az amerikai pénzügyminisztérium közös csütörtöki ismertetése szerint a szankciók értelmében az érintett személyek nem utazhatnak be Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba, és nem részesülhetnek finanszírozásban londoni, illetve amerikai székhelyű pénzügyi szolgáltatók részéről.

15:46

Irán: hatéves csúcson az olajexport – betarthatatlan szankciókra készül a Nyugat

Kína a fő importőr, ha az iráni olajexportot szankcionálják, máshonnan lesz kénytelen beszerezni a fekete aranyat, ami felhajtja az árakat a világpiacon. Irán saját bevallása szerint ma „bárhova” exportálhat olajat.

15:40

Biden megtiltotta Izraelnek, hogy megtámadja Izraelt

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke kedden egy elképesztő baklövésben összetévesztette az izraeli kikötővárost, Haifát a Gázai övezetben a palesztin civilek utolsó menedékét jelentő Rafah városával. Joe Biden nem első alkalommal lepi meg beszélgetőpartnereit azzal, hogy teljesen elveszíti a fonalat.

Gázai övezet palesztin IDF
Kapcsolódó cikkek