Közélet

Rafahi offenzíva: Netanjahu szerint már a támadás időpontját is kitűzték

Az izraeli kormány tetszését nem nyerte el a csapatok visszavonása Gázában. Netanjahu koalíciós partnerei támadást követelnek Rafah ellen.

Izrael kitűzte a rafahi offenzíva dátumát – közölte az ország miniszterelnöke, Banjamin Netanjahu, miután szélsőjobboldali szövetségesei jelezték, hogy ellenkező esetben nem tarthatja meg kormányfői posztját.

Az izraelieknek nem mindegy a segélyszállítmányok eljuttatásának módja.
Humanitarian aid parcels attached to parachutes are airdropped from a military aircraft over the central Gaza Strip on March 21, 2024, amid the ongoing violence between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by AFP), rafah
Fotó: AFP

Netanjahut ugyanakkor az Egyesült Államok le kívánja beszélni arról, hogy nagy támadást indítson a város ellen, ahol több mint egymillió palesztin menekült zsúfolódott össze. Az izraeli kormányfő azonban úgy tűnik, inkább a koalíciós partnereinek engedett, és hétfőn kijelentette, hogy a győzelemhez szükség van behatolni a városba.

A miniszterelnök azután beszélt erről, hogy szövetségesei kifakadtak, miután Izrael visszavonta csapatai egy részét Gázában. Az ultranacionalista biztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir szerint ha Netanjahu nem rendeli el a rohamot Rafah ellen, hogy legyőzze a Hamászt, akkor nincs többé mandátuma a folytatásra – írja a Financial Times.

Noha az izraeli hadsereg azzal indokolta hátrébb vonulását, hogy újabb akciókra készül, beleértve Rafahot is, 

a lépés után sokakban felcsillant a remény, hogy szabadulhat a még mindig a Hamász fogságában levő 133 túsz, és létrejöhet egy hathetes tűzszünet.

Hétfőn a kairói tárgyalásokon részt vevő Izrael Katz külügy- és Joav Galant hadügyminiszter haladásról számolt be.

Galant szerint van rá esély, hogy sikerül hazahozni a túszokat, ám ahhoz nehéz döntéseket kell meghozni. John Kirba amerikai nemzetbiztonsági szóvivő pedig arról számolt be hétfőn, hogy a hét végén prezentálták a javaslatot, és most a Hamász válaszára várnak.

A kormány összetétele azonban nehezíti a tárgyalásokat, hiszen két olyan párt is helyet kapott benne, amely ellenzi a katonai nyomás csökkentését. Ráadásul a parlamenti többséghez Netanjahunak mind a két párt támogatására szüksége van.

 

izraeli háború Rafah offenzíva Hamász
Kapcsolódó cikkek