Közélet

Az izraeli háború 179. napja – Izrael mégis tárgyalt a rafahi hadműveletről az Egyesült Államokkal

Bár egy hete Benjamin Netanjahu lemondta washingtoni útját, most mégis létrejött a kommunikáció a két ország között, mielőtt Izrael megindítaná a rafahi offenzívát. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó részvételével videókapcsolaton keresztül tárgyaltak hétfőn amerikai és izraeli illetékesek a Rafah városában tervezett izraeli katonai műveletről. A Gázai övezet déli részén fekvő városban tervezett, Hamász elleni offenzíva miatt az Egyesült Államok hetek óta fenntartásait hangoztatja.

Fotó: AFP

A Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy az egy héttel korábban izraeli részről lemondott egyeztetés megkezdése videótárgyalás formájában létrejött. Karine Jean-Pierre elmondta, hogy gyorsan akartak előre lépni, ezért nem történt személyes találkozó. Illetékesek hétfőn arról is beszámoltak, hogy 

a Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó által vezetett egyeztetésre építve szakértői szinten személyes találkozó is következik.  

A fehér házi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok korábban jelezte, alternatív megoldásokat javasol az izraeli átfogó katonai művelet helyett. Az amerikai adminisztráció tagjai többször megismételték, hogy izraeli akciót nem támogatnak a több mint 1 millió civillel zsúfolt városban, amíg nem áll rendelkezésre hiteles és végrehajtható terv a polgári lakosság védelmében. Az izraeli kormány a hadművelet tervét március közepén jóváhagyta, de azt egyelőre nem indította el.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, a jeruzsálemi irodájában tartott vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy 

a védelmi erők (IDF) készen állnak a rafahi műveletre, a polgári lakosság evakuálására és a humanitárius segélyek szétosztására.

Nem lankadtak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász gázai iszlamista terrorszervezet között, az összecsapások hétfőn is folytatódtak a Gázai övezet teljes hosszában. A rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat rajtaütött a Hamász Katarban élő vezetője, Iszmail Haníje 57 éves húgának az otthonán Izraelben, a Beér-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során a katonák dokumentumokat, videó- és hanganyagokat, telefonokat és egyéb bizonyítékokat találtak, amelyek a rendőrség szerint súlyos biztonsági szabálysértések elkövetését jelzik. 

 

16:29

Veszélyes fázisba érkezett az izraeli-iráni árnyékháború

Az Izrael és Irán közötti árnyékháború évtizedek óta meghatározza a Közel-Keletet. A régiót megrengető számos konfliktus közül ez a legrobbanásveszélyesebb. A két állam folyamatosan támadja egymást – többnyire a háttérben, Irán gyakran használ ehhez közvetítőket – eddig azonban sikerült a közvetlen fegyveres konfliktust, háborút elkerülni. 

A szíriai iráni konzulátus elleni izraeli támadást azonban – amelyben több iráni katonai vezető meghalt – Teherán nem hagyhatja válasz nélkül. Az iráni állami televízió április 1-jén jelentette, hogy egy izraeli légicsapás, amely az ország diplomáciai épületeit vette célba a szíriai fővárosban, Damaszkuszban, megölte többek között az Iszlám Forradalmi Gárda, Irán legfőbb biztonsági erejének egyik vezető parancsnokát. Az előzményekhez tartozik, hogy az idén január 15-én Irán rakétákkal támadott egy állítólagos izraeli kémbázisra Irakban. 

13:24

Az EU szerint elfogadhatatlan a segélymunkásokat ért izraeli légicsapás

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden elítélte Izrael hétfői, Gázára mért légicsapását, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet több munkatársa is életét vesztette. 

„Elítélem a támadást, és az incidens kivizsgálást sürgetem. A civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére, újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk” – írta Borrell az X-en közétett bejegyzésében. Hadja Lahbib belga külügyminiszter az X-en azt írta: „A humanitárius dolgozók létfontosságú munkát végeznek, és ugyanúgy meg kell őket védeni, mint a civileket”. Lahbib felhívta a figyelmet, hogy a segélymunkások közül túl sokan estek áldozatául a gázai konfliktusnak.

12:36

Halálos izraeli csapás ért egy segélyszállítmányt, az érintett szervezet azonnal felfüggesztette a helyi tevékenységét

Több munkatársa életét vesztette egy izraeli légicsapásban a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezetnek, ami miatt azonnal felfüggeszti tevékenységét a Gázai övezetben. „Ez tragédia. A humanitárius segélymunkások és a civilek sohasem lehetnek célpontok” – hangsúlyozta a segélyszervezet. 

A Times of Israel szerint a támadás Deir al-Balah várostól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között. A WCK honlapján azt írta, hogy 

a Gázai övezetbe élelmiszert eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában.

Közleményük szerint a halálos áldozatok között vannak a szervezet lengyel, ausztrál, brit munkatársai, valamint egy amerikai–kanadai kettős állampolgár és egy palesztin. 

09:06

Irán megfenyegette Izraelt: kíméletlen válasz készül a szíriai konzulátus lebombázására

Irán válasza kíméletlen lesz – mondta Hoszein Akbari, Teherán damaszkuszi nagykövete, aki szintén jelen volt a hétfői támadáskor, de nem sérült meg. Damaszkuszban az iráni és a kanadai nagykövetség között lévő épületet vette célba és rombolta le teljesen egy légicsapás hétfőn reggel. Az Iszlám Forradalmi Gárda Izraelt tette felelőssé a csapásért, aki azóta hivatalosan nem kommentálta a támadást.

Irán külügyminisztere, Hoszein Amirabdollahián a csapást „minden nemzetközi egyezmény megsértésének” nevezte. A külügyminisztérium egyik szóvivője azt nyilatkozta az iráni állami tévének, hogy Teherán dönt majd az „agresszor elleni válasz és büntetés” típusáról.

izraeli háború Rafah Izrael Egyesült Államok Hamász
Kapcsolódó cikkek