Közélet

Orbán Viktor: imádkozunk az izraeli népért

Orbán Viktor magyar miniszterelnök több posztban is reagált a háború fejleményire, az X-en kiállt Izrael mellett.

Elítéljük a tegnap esti támadást és imádkozunk az izraeli nép biztonságáért – írta angolul Orbán Viktor magyar miniszterelnök a korábban Twitternek nevezett X-en.

Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A kormányfő korábban azt írta a Facebook-oldalán, hogy a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ, így Magyarország biztonságára is, ezért ma délután összeül a Védelmi Tanács. A 2022-ben alapított Tanács tagja a miniszterelnök mellett Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi tárcavezető, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Szombat este Irán dróntámadás indított Izrael ellen, az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában 300 drónt és több rakétát is kilőttek a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Az eset közvetlen előzménye, hogy április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.

Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap reggel pedig megesküdött, hogy országa győzelmet fog aratni.

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakétatámadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jelentős technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

 

 

izraeli háború közel-kelet irán Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek