A CBS News információi szerint amerikai tisztviselők úgy tudják, már pénteken megtörténhet az iráni válaszcsapás, azaz Irán megtámadhatja Izraelt. A Times of Israel portál percről percre beszámol az eseményekről.

A handout picture provided by the Iranian Army media office on January 19, 2024, shows the launch of a missile during a military drill at an undisclosed location in southern Iran. (Photo by Iranian Army office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /IRANIAN ARMY MEDIA OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nem közölték pontosan, de Izrael déli és északi része egyaránt célpont lehet / Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy röviddel ezelőtt átfogó értékelést végzett a hadsereg minden forgatókönyvre való felkészültségéről, mielőtt találkozott Michael Erik Kurillával, a CENTCOM főnökével – közölte a hadsereg.

Az értékelésre és az azt követő találkozóra az izraeli fokozott készültség közepette került sor az ország elleni potenciális iráni támadás miatt, Irán ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy megbosszulja az Iszlám Forradalmi Gárda két tábornokának meggyilkolását.

„Az IDF jól felkészült a támadásra és a védekezésre minden fenyegetés ellen. Háborúban állunk, és körülbelül hat hónapja magas szintű készültségben vagyunk. Az IDF továbbra is szorosan figyelemmel kíséri, mi történik Iránban és a különböző színtereken, miközben folyamatosan készül a meglévő és a potenciális fenyegetések kezelésére, az Egyesült Államok fegyveres erőivel együttműködve” – mondta Halevi az értékelést követően.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége csütörtökön figyelmeztette az alkalmazottakat és családtagjaikat, hogy ne utazzanak az ország központi területein kívülre. A Pentagon megerősítette, hogy Michael Erik Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának, a közel-keleti katonai műveletekért felelős apparátusának parancsnoka csütörtökön Izraelben tartózkodik.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök nyilatkozata szerint 

Izrael felkészült mind a védekezésre, mind a támadásra.

Ehud Barak volt miniszterelnök szerint Izrael katonailag erősebb Iránnál, de nehezen tudná legyőzni az Iszlám Köztársaságot egy elhúzódó háborúban.

Amerika erőt demonstrál. Az Egyesült Államok repülőgép-hordozóját a Vörös-tengeren keresztül északra, Izrael felé irányítja Irán elrettentéséül.

Beváltott fenyegetés

A Hezbollah magára vállalta a felelősséget egy rövid idővel ezelőtti felső-galileai rakétatámadásért. A libanoni terrorcsoport közleménye szerint több tucat Katyusa rakétát lőtt ki az IDF tüzérségi állásaira Izrael északi részén. 

Az IDF szerint mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, amelyek egy részét elfogták, mások nyílt területekre csapódtak be, vagy kudarcot vallottak Libanonban. A támadásban senki sem sérült meg – a Hezbollah állítása szerint.

Korábban az IDF közölte, hogy a légvédelem lelőtt két robbanóanyaggal megrakott drónt, amelyet a Hezbollah indított Izrael északi részén.

Az incidens közepette szirénák szólaltak meg, többek között az elfogásból lehulló repeszek miatt.

Közel a palesztin állam elismeréséhez

Írország közel áll a palesztin állam hivatalos elismeréséhez, és ezt Spanyolországgal és más hasonló gondolkodású országokkal egyeztetve szeretné megtenni – mondta Simon Harris új ír miniszterelnök, miután találkozott spanyol kollégájával.

Spanyolország és Írország, amely régóta védője a palesztin jogoknak, a múlt hónapban Málta és Szlovénia mellett bejelentette, hogy közösen dolgoznak a palesztin állam elismerésén.

Az ENSZ szerint Izrael visszautasította két humanitárius konvoját

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő azt állítja, Izrael megakadályozta, hogy két humanitárius konvoj elérje Gáza északi részét a mai napon.

„Az egyik küldetés célja 20 ezer liter üzemanyag szállítása volt az Al-Ahli kórház tartalék áramfejlesztőinek működtetéséhez, ahol az egészségügyi személyzet továbbra is az alapvető egészségügyi ellátáson dolgozik annak ellenére, hogy nincs áramuk.

„Az OCHA jelentése szerint az elmúlt héten a Gázai övezet északi részébe irányuló segélymissziók több mint 40 százalékát megtagadták vagy akadályozták, többek között a közeli ellenségeskedés miatt.

„A Gázai övezet déli részére tervezett humanitárius küldetéseket szintén megtagadták. Csak egy koordinációt igénylő missziót segítettek ma az izraeli hatóságok, és ez a misszió nyújtott egészségügyi támogatást Han Junisz civil lakosságának” – mondja Dujarric.

„Ne tegye”

Arra a kérdésre, hogy mit üzen Iránnak az Izrael elleni küszöbönálló támadásról szóló, egyre erősödő spekulációk közepette, Joe Biden amerikai elnök ugyanazt a figyelmeztetést fogalmazta meg Jeruzsálem ellenfelének elrettentésére, mint amit október 7. után adott ki: „Ne tegye.”

„Elkötelezettek vagyunk Izrael védelmében. Támogatni fogjuk Izraelt, segítünk megvédeni Izraelt, és Iránnak nem fog sikerülni” – mondta Biden újságíróknak. Arra a kérdésre, hogy milyen közeli lehet egy Izrael elleni iráni megtorló támadás, Joe Biden azt válaszolta, nem akar titkos információkba bocsátkozni, de „azt várom, hogy előbb [inkább], mint utóbb”.

Eszkalációra figyelmeztet Németország

Németország arra figyelmezteti állampolgárait, hogy hagyják el Iránt, mivel fennáll a veszélye, hogy a Teherán és Izrael közötti feszültség hirtelen eszkalálódik, és a németeket önkényes letartóztatás fenyegeti az országban. „A német állampolgárokat konkrétan fenyegeti az a veszély, hogy önkényesen letartóztatják és kihallgatják őket, és hosszú börtönbüntetést kapnak. Az iráni-német kettős állampolgárok különösen veszélyeztetettek” – írja a külügyminisztérium.

Amerikai köszönet Jordániának

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere ma beszélt Ajmán Szafadi jordán külügyminiszterrel, hogy megvitassák azt a sürgős szükségszerűséget, hogy elkerüljék a további eszkalációt a térségben, valamint a gázai válság tartós lezárását célzó diplomáciai erőfeszítéseket. „Béke és biztonság az izraeliek és a palesztinok számára egyaránt” – ezeket tartja legfontosabbnak a külügyminisztérium.

„Blinken köszönetet mondott Jordániának azért a vezető szerepéért, hogy elősegítette az életmentő humanitárius segélyek szállítását a gázai palesztinok számára, beleértve az Egyesült Államok és Jordánia közös légi és szárazföldi szállításait” – áll az amerikai közleményben.

Drágul az olaj és az arany

A közel-keleti konfliktus miatti aggodalmak erősödésével ma felfelé ugrott az olaj és az arany globális ára.

A feszültség beárnyékolta az amerikai vállalati eredményszezon kezdetét, a Wall Street-i részvények annak ellenére zuhantak, hogy a bankok felülmúlták a várakozásokat.

Az osztrák repülőgépek hat napig elkerülik Teheránt

Az Austrian Airlines, az utolsó nyugat-európai légitársaság, amely eddig Iránba repült, április 18-ig felfüggeszti az összes Bécsből Teheránba tartó járatot. Közlésük szerint utasaik és a személyzet biztonsága a legfontosabb.