Közélet

Orbán Viktor is reagált az iráni támadásra

Orbán Viktor szerint az iráni–izraeli háború Magyarországra is veszélyes, ezért összehívja a Védelmi Tanácsot.

A közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ, így Magyarország biztonságára is – írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán. A kormányfő hozzátette: ma délután összeül a Védelmi Tanács.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A 2022-ben alapított Tanács tagja a miniszterelnök mellett Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi tárcavezető, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel foglalkozik.

Szombat este Irán dróntámadást indított Izrael ellen, az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában 300 drónt és több rakétát is kilőttek a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Az eset közvetlen előzménye, hogy április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.

Az izraeli hadsereg éjszaka bejelentette, hogy fegyveres erői lelőtték Irán drónjainak és rakétáinak több mint 99 százalékát, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap reggel pedig megesküdött, hogy országa győzelmet fog aratni.

 

izraeli háború közel-kelet irán Izrael Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek