Nemzetközi gazdaság

Így kerüli meg az amerikai korlátozásokat Kína

A kínai–amerikai szembenállás nemcsak kockázat, de lehetőség is egy sor ország számra. Méreténél és földrajzi helyzeténél fogva ezek közül is kiemelkedik Mexikó.

Egyre több kínai vállalat igyekszik olyan módon megőrizni a hozzáférését az amerikai piachoz, hogy Mexikóban nyit gyárat, így kerülve el az amerikai vámokat és korlátozásokat, melyek egy része még csak a tervezőasztalon létezik.

Worker smiling in manufacturing plant, gyár, mexikó, kína
Az amerikai és a kínai cégek is szívesen költöznek Mexikóba / Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok ugyanis majdnem az elnök személyétől függetlenül egyre inkább szeretné, ha kevésbé függene a kínai termékektől, legyen szó elektromos autókról, napelemekről, csipekről vagy épp mobiltelefonokról. A Biden-adminisztráció beruházás- és iparösztönző programja, az IRA vagy a csipek gyártásának támogatása elsősorban azt szeretné elérni, hogy a termelés minél nagyobb része az Egyesült Államokba költözzön vissza, de azért nyilvánvaló volt az is, hogy a Kínától való szabadulásban szerepet kapnak a baráti országok is, köztük Mexikó.

A szabad Mexikó aduásza

Ennek meg is lett a hatása, így ma már a közép-amerikai ország Amerika legnagyobb kereskedelmi partnere, megelőzve Kínát, mely éveken át őrizte ezt a címet. Azonban a BBC írása szerint ezzel csak részben szabadult a kínai függőségtől Washington, ugyanis a mexikói gyárak jelentős része kínai tőkéből jön létre. 

Ezzel nemcsak a szállítási költségeket spórolhatják meg a gyártók, de 

termékeiket egy olyan országban hozhatják létre, mely szabad kereskedelmi egyezményben, a NAFTA utódjaként szolgáló USMCA-ban áll az Egyesült Államokkal. 

Egy kicsit ez ahhoz hasonló, mint amikor kínai cégek Magyarországon hoznak létre gyárakat, hiszen az ott készült áruk már az unión belül jöttek létre. A kínai vállalatok elégedettek a mexikói munkaerővel is, és valószínűleg az olcsó energia sincs ellenükre, ami a palaolaj-termelés közelségének köszönhetően rendkívül olcsón elérhető földgázt is jelent.

Nemcsak a kínai, de az amerikai cégek is szeretik Mexikót

Ráadásul a nearshoring jegyében nemcsak kínai cégek hoznak létre mexikói gyárakat, de számos amerikai cég is Ázsiából közelebb hozza a gyártást a fogyasztókhoz. Carlos Baker Pineda, volt mexikói külkereskedelmi miniszterhelyettes szerint bár lehet, hogy valakit aggaszt, hogy a tőke Kínából érkezik, a Mexikóban gyártott termékek a nemzetközi jog szerint minden szempontból mexikóiak. Ezért szinte semmi nem szól amellett, hogy a Kínából Mexikóba tartó tőkeáramlás megfordulna vagy akár csak megtorpanna. 

A két szuperhatalom közötti feszültség ugyanis aligha enyhül a közeljövőben.

Azonban vannak olyan hangok is, melyek óva intik Mexikót attól, hogy a két nagyhatalom rivalizálásának a középpontjába kerüljön, ugyanis nem biztos, hogy Washingtonban örömmel nézik, ahogy Kína ugródeszkának használja a közép-amerikai országot.

Hasonló kérdésekkel azonban nemcsak Mexikónak kell szembenéznie, de olyan, Kína tőke előtt nyitott országoknak is, mint Kolumbia, Vietnám, Costa Rica vagy épp Magyarország.

 

Kína Egyesült Államok Mexikó gyártás
Kapcsolódó cikkek