Nem keltettek meglepetést a decemberi amerikai külker adatok. Annál izgalmasabb az áruforgalom területi bontása és a folyamatok értelmezése. Mert az amerikai–kínai vámháború egészen különös alkalmazkodásra késztette a kínai cégeket. Ez például abban is kifejeződik, hogy paradox módon az amerikai gazdaság kínai függését csökkenteni hivatott napelemgyárakat is kínai cégek építik az Egyesült Államokban. Most a tavalyi amerikai külkereskedelmi adatok okoznak fejtörést az elemzőknek, igazolva a régi mondást, hogy szerelemben és vámháborúban mindent szabad.  

A general view of the Yangshan Deep-Water Port, an automated cargo wharf, in Shanghai on April 9, 2018. China warned that trade talks with the United States were "impossible" under current conditions after President Donald Trump reassured markets by suggesting that the dispute could be resolved. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Fotó: AFP

Tavaly decemberben az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya 62,2 milliárd dollár volt, ami teljesen megfelel az előzetes várakozásoknak – derült ki a szerdán közzétett hivatalos adatokból. Az 258,2 milliárd dollárt tett ki decemberben, másfél százalékkal növekedett. Míg a decemberi 320,4 milliárd dollár volt, s ez 1,3 százalékos bővülés.  

A tavalyi év egészében a kereskedelmi hiány 18,7 százalékkal, 773,4 milliárd dollárra csökkent, ami három éve a legalacsonyabb szint, ez a 2,8 százalékát tette ki, szemben a 2022-es 3,7 százalékkal. Elemzők szerint a hiány csökkenésének egyik oka az, hogy az amerikai importőrök 2022-ben túlrendelhettek, ami felduzzasztotta a készleteket, s emiatt     

tavaly az import az erős fogyasztás ellenére is zsenge maradt.

A 0,43 százalékponttal járult hozzá a gazdaság 3,3 százalékos éves növekedési üteméhez a negyedik negyedévben, miután két egymást követő negyedévben semleges volt a hatása.

 

A tavalyi adatok azt mutatják, hogy miközben a Kínával szembeni deficit jelentősen csökkent, addig a Mexikóval szembeni hiány a 2017-es szinthez képest megduplázódott, a Vietnámmal szembeni hiány pedig ugyanezen a bázison triplázódott. Az amerikai–kínai kereskedelmi háború miatt ugyanis a kínai gyártók áthelyezték a termelést más országokba. Ezzel is magyarázható, hogy  

az Egyesült Államok tavaly, húsz év után először, több árut vásárolt Mexikóból, mint Kínából.

Más szóval, a mexikói áru jelentős része valójában kínai. Elemzők szerint emellett a csökkenő kereskedelmi hiány is felfelé torzítja kicsit a kínai gyártású termékeinek amerikai fogyasztásának szűkülését. 

Az is feltűnő, hogy hét év alatt megháromszorozódott és 

elérte az egymilliárdot a Kínából az Egyesült Államokba küldött „de minimis” csomagok száma,

a 800 dollárnál kisebb értékű küldeményekre vonatkozóan ugyanis  az Egyesült Államok kereskedelmi joga egy évtizede kivételt tesz, s vámmentességet biztosít a kínai csomagküldőknek is, például az ezt maximálisan kiélvező Temunak és Seinnek.