Donald Trump korábbi amerikai elnök kétlépcsős tervet fontolgat a kínai árukra kivetett vámok emelésére, ha novemberben megválasztják. Trump a hónap során közölte, hogy több mint 60 százalékos vám kivetését fontolgatja Kína ellen, főleg az elektronikai cikkeket, az acélt és a gyógyszereket célozva. Ezek olyan termékek, amelyek esetében a politikus célja, hogy négy év alatt fokozatosan nullára csökkentse a Kínából származó importot.

Concept,Of,Trade,War,Between,Usa,And,China.,Two,Hands
Fotó: Shutterstock

Az üzletember-politikus tervének második része az, hogy Washington visszavonja az úgynevezett legnagyobb kereskedelmi kedvezményt Kínától. Az Egyesült Államok 2000-ben iktatta törvénybe a távol-keleti ország minősítését, ennek megszüntetését a kongresszus mondhatja ki. Ez nem lenne példa nélküli, Oroszország esetében 2022-ben hatálytalanították a kedvezményt az orosz–ukrán háború miatt – írja a Nikkei Asia.

Pekingben azonban aligha fogadnák örömmel az intézkedést, mivel ez megnyitná az utat a kormányzat előtt, hogy megemelje a Kínából érkező árukra kivetett vámokat. Addig Trump két olyan jogi rendelkezést alkalmazhat, amelyet elnöksége idején is használt: ezek lehetővé teszik a kormánynak, hogy vámokat vessen ki a szerinte tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató országok ellen, 

valamint nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vezethet be korlátozásokat.

Trump egyik célja a kereskedelmi hiány közel nullára csökkentése. Robert Lighthizer, az Egyesült Államok korábbi kereskedelmi képviselője, aki részt vett a volt elnök kampányígéreteinek kidolgozásában, a nyáron arról beszélt, hogy olyan szintre kell emelni a vámokat, amivel elérhető a kereskedelmi egyensúlyt. Például a játékokra kivetett vámok 70 százalékra nőhetnek.

Alapvám jöhet

A kereskedelmi programját ismertető kampányvideóban az üzletember-politikus úgy fogalmazott, hogy merész reformokat fog végrehajtani, és a kritikus területeken teljesen megszünteti a Kínától való függést. A korábbi elnök más országokra is nyomást fog gyakorolni, hogy csökkentsék saját vámtarifáikat, és nyissák meg piacaikat az amerikai előtt.

 

Kínán túl Trump általános alapvámokat javasolt a legtöbb külföldi termékre: tavaly nyáron 10 százalékot említett lehetséges mértékként. Továbbá fenyegetőzhet a hatáskörébe tartozó vámemelésekkel, amíg nem fogadnak el törvényt: elnökként az autóimportra kivetett, akár 25 százalékos kiegészítő vámok tervét használta fel arra, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse Japánt és más országokat. 

Megválasztása esetén ismét hasonló taktikát alkalmazhatna, mivel programjában az amerikai autóipar védelmét hangsúlyozza. Japán különösen aggódhat, mivel Washingtonnak jelentős kereskedelmi deficitje van a szigetországgal szemben, de az sincs biztonságban: Trump számos kereskedelmi büntetőintézkedéssel célozhatja meg az uniót.

Trump újraindítaná a vámháborút Európa ellen

Források szerint megválasztása esetén Donald Trump egy sor kereskedelmi büntetőintézkedéssel célozza meg az Európai Uniót. Washingtont irritálhatja, hogy Európa vonakodik keményen fellépni Kínával szemben, továbbá csípi a szemét a vén kontinensen az amerikai multikra kivetett digitális