Enel

Pert nyert Románia az olasz Enellel szemben

Pert nyert Románia a párizsi nemzetközi kereskedelmi kamaránál az olasz Enel energiavállalattal szemben az egyik volt román állami áramszolgáltató privatizációja miatt kialakult jogi vitában.

Hoppon marad az MVM és a Mol Szlovákiában

Az ENEL exkluzív tárgyalásokat kezd a cseh Energeticky a prumislovy holdinggal (EPH) a Szlovák Villamosművekben (Slovenské elektrárne) meglevő 66 százalékos tulajdoni hányadának eladásáról - jelentette be az olasz energiaholding.

Milliós jóvátételt követel a bősi vízerőmű miatt az Enel

Hatalmas összegű, 588 millió eurós jóvátételre tart igényt a Szlovák Villamos Művek (SE) és annak olasz többségi tulajdonosa, az Enel a szlovák államtól, amiért Robert Fico kormánya márciusban ismét teljes állami ellenőrzés alá vonta a korábban az SE által üzemeltetett bősi vízi erőművet - számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap kormányzati információkra hivatkozva pénteken.

Döntött a bíróság: teljesen a szlovák államé a bősi erőmű

Érvénytelennek mondta ki a pozsonyi kerületi bíróság azt a szerződést, amelyet a bősi vízi erőmű üzemeltetéséről kötött az olasz Enel Szlovákiával 2006-ban - jelentette be a pozsonyi kormány rendkívüli ülése után Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki rögtön hozzátette: a döntés nyomán ismét teljes állami ellenőrzés alá vonják a bősi vízierőművet.

Megmentené az acélcéget az állam

A rossz piaci körülmények miatt az olasz állam mégsem erőlteti, hogy még az idén eladjon néhány százalékot az Enel közműtársaságból. Viszont szélső esetben megvenné az Ilva acélművet.

Kelet-Európa nyerhet az atomválságon

A Bloomberg elemzése szerint a térségben található atomlétesítmények profitálhatnak a Japánban kialakult helyzetből, mivel az itt található reaktorok többsége fiatalabb a nyugat-európaiaknál.

Putyin megfenyegette az oligarchákat

Az erő szava. Bírsággal és piaci retorziókkal fenyegette meg Vlagyimir Putyin azokat az orosz oligarchákat, akik nem teljesítették egyes állami energetikai vállalatok megvásárlásakor vállalt beruházási kötelezettségeiket.
Világgazdaság Piactér