Nemzetközi gazdaság

Jogi úton küzd az extraprofitadó ellen két romániai áramtermelő

Részsikereket már értek el korábban, ezért újra próbálkoznak a cégek.

Romániában két, magántulajdonban lévő, megújuló villamos-energiát termelő cég emelt alkotmányossági óvást azok ellen a jogszabályok ellen, amelyek 80 százalékos extraprofitadó befizetésére kötelezik a villanyáram megawatt-óráját 450 lejnél (36 ezer forint) drágábban értékesítő villamosenergia-termelőket és kereskedőket – közölte kedden a News.ro hírportál.

Impression,Network,At,Transformer,Station,In,Sunset,,High,Voltage,Up
Fotó: Alexandr Musuc

Az alkotmánybírósághoz közösen fordult az olasz Enel tulajdonában lévő Green Power Romania és a portugál EDP Renováveis romániai leányvállalata egy közigazgatási per keretében. Állításuk szerint a bukaresti parlament által 2021. októberében megszavazott, a 80 százalékos extraprofitadót a 2021-2022-es téli szezonra ideiglenesen bevezető törvény, valamint a 450 lejes referenciaár feletti többletnyereséget egy energetikai átállási alapba irányító 2022. szeptemberi sürgősségi kormányrendelet is 

sérti a versenytörvényt, az adótörvénykönyvet és az alkotmány jogbiztonságra vonatkozó előírását.

A román és a lengyel extraprofitadó ellen már korábban is jelezte a portugál cég, hogy pert indít, ám végül az Enel által korábban elindított bírósági eljáráshoz csatlakozott. Az olasz hátterű cég már 2022. márciusában elérte az első, 80 százalékos extraprofitadóról szóló adóhatósági rendelet felfüggesztését, amit 2022. októberében a legfelsőbb bíróság jogerőre emelt. 

Az olasz cég azonban az extraprofitadó jogalapjául szolgáló törvény és a későbbi sürgősségi kormányrendelet megsemmisítése érdekében is bírósághoz fordult: 

ebben az ügyben csatlakozott alkotmányossági óvásához a – Romániában is napelem- és szélerőmű-parkokat működtető – portugál EDPR.

Szomszédunknál 2025. március 31-ig központosított beszerzést vezettek be az energiapiacon: a nagybani energiapiacot működtető OPCOM állami vállalat megawattóránként 450 lejes szabályozott áron veszi át a villamos energiát a termelőktől, és ugyanezen az áron adja tovább a lakossági és ipari ügyfelekkel rendelkező szolgáltatóknak. Erre a román kormány szerint azért van szükség, hogy fedezetet biztosítsanak a lakossági fogyasztókat és a román gazdaság versenyképességét védő kormányzati intézkedésekhez.

Az elmúlt év végén a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban tevékenykedő vállalatokra is extraprofitadót vetett ki a román kormány. A fosszilis tüzelőanyag-ágazatnak az éves profit azon részére kell 60 százalékos szolidaritási hozzájárulást fizetnie, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018-2021-es időszak éves átlagnyereségét.

 

Románia extraprofitadó Enel
Kapcsolódó cikkek