Olaszország 24–30 hónapon belül függetlenné válna az orosz gázszállításoktól – közölte az ország energiaátmenetért felelős minisztere, Roberto Cingolani kedden a Reuters szerint.

A törekvés értelmében az ország legnagyobb közműcége, az Enel leporolná régebbi, Dél-Olaszországba megálmodott LNG-terminálja terveit, melynek szükséges engedélyeit már korábban beszerezte. A vállalat közölte, hogy Olaszország számára a két további LNG-létesítmény hasznosnak bizonyult, ezért folytatják a korábbi terv megvalósítását is.

Fotó: Shutterstock

Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Olaszország lázasan kutat alternatív források után, különös figyelemmel az egyik legnagyobb LNG-exportőr Katarra. Az olasz áramtermelés 40 százalékát gázzal állítják elő, amelynek a 90 százaléka és 40 százaléka orosz. Az országba vezető földgázvezetékek Algériával, Azerbajdzsánnal, Líbiával és az Északi-tengerrel is összeköttetésekben vannak, és három LNG-terminál is található a kikötőiben. Két forrás szerint Róma szeretne egy úszó terminált is építeni.

A források egyike szerint ehhez az energetikai cég Eni és a gázzal kapcsolatos infrastruktúra-fejlesztő Snam segítségét kérték.