Az Enel elkészítette az üzleti tervét a következő három évre. Eszerint az olasz energiaipari óriás bruttó 35,8 milliárd euró értékű beruházást tervez a következő három évben – közölte szerdán a vállalatcsoport új vezérigazgatója.

Az Enel új üzleti tervének hívószavai az adósságcsökkentés és a szigorú pénzügyi fegyelem.
Fotó: Eliano Imperato / AFP

A vállalatcsoportnál a hatékonyságot és az eredményességet helyezik előtérbe. Ennek érdekében a rugalmasságra törekednek, egyszerűsítenek a folyamatokon, megkarcsúsítják a szervezetet és szigorítanak az elszámoltathatóságon. Ezeken kívül kiemelt szerepet szánnak a pénzügyi fegyelemre és a likviditás növelésére is. 

Flavio Cattaneo vezérigazgató célja továbbá a befektetések kockázatának minimalizálása: a befektetéseket olyan területekre összpontosítja, ahol várható megtérülés, a szabályozási keretek jövedelmezők, a makrogazdasági és a politikai környezet pedig stabil. 

A tervezett kiadásokból 18,6 milliárd eurót a hálózatok fejlesztésére költenek, 12,1 milliárd eurót pedig partnerségben a szárazföldi szél- és napenergia-termelésre, valamint akkumulátoros tárolókapacitás-bővítésre adnak. Az olasz cégóriás a zöldenergia kapacitását 13 gigawattal bővítené világszerte. A vállalatcsoport ezenkívül 3 milliárd eurót a csoport ügyfélportfóliójának aktív kezelésébe fektet. Az Enel a beruházásai 49 százalékát Olaszországban, 25 százalékát az Ibériai-félszigeten, 19 százalékát Latin-Amerikában és 7 százalékát Észak-Amerikában költheti el a szerdán kiadott közlemény szerint. 

Cattaneo arra számít, hogy a nyereség évente átlagosan 6 százalékkal nő, és 2026-ban eléri a 7,1-7,3 milliárd eurót.

A vállalatcsoport terve alapján az alsó határa 0,43 euró lesz részvényenként a következő három évben, ha viszont a fizetési mérlegüket sikerül nullára kihozniuk, akkor azt legfeljebb az adózott nyereség 70 százalékáig megnövelik.

Az új vezérigazgató változtatott a vállalatcsoportot májusig irányító Francesco Starace értékesítési tervén, így az olasz energiaipari csoport idén és jövőre 11,5 milliárd euróval csökkentheti az adósságát, tehát a korábban tervezettnél több idő marad eszközeladásra – mutatott rá a Reuters.

A hiány várhatóan a cégcsoport kamat-, adó- és értékcsökkenési leírás előtti eredményének (EBITDA) körülbelül 2,3-szeresére, 23,6 és 24,3 milliárd euró közé csökken 2026-ra. Idén év végén az még sokkal magasabb, várhatóan 60-61 milliárd euró lesz, vagyis az EBITDA 2,7-2,8-szerese, ami magasabb az előző évi üzleti terv célkitűzésénél.