Egyre nagyobb gondokat okoznak Nagy-Britanniában az elszálló energiaárak, az előrejelzések szerint katasztrófa felé halad a lakosság: a téli hónapok kegyetlennek ígérkeznek a már most megfizethetetlen áram- és fűtésszámlák miatt. 

NORWICH, ENGLAND - SEPTEMBER 01: Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks during his visit to EDF's Sizewell Nuclear power station in Sizewell, eastern England on September 1, 2022. Outgoing British Prime Minister Johnson on Thursday promised £700 million for the Sizewell C nuclear power station project during his final major policy speech.
Fotó: Getty Images

Szegénységbe taszítja Nagy-Britanniát a megugró rezsidíj

Idén ősszel havi 3500 angol font fölé emelkedhet, télen pedig átlépheti a 4000 fontot is a Nagy-Britanniában. Ekkora összeget a háztartások képtelenek kigazdálkodni.

Ebbe a felfokozott hangulatba csapódott be bombaként legutóbbi megnyilvánulásával Boris Johnson. Az épp távozófélben lévő miniszterelnök azt találta mondani Suffolkban, egy rendezvényen, hogy a legjobb megoldás a spórolásra, ha a britek vesznek egy új teáskannát. 

Ha az öreg kannával évekig tart felforralni a vizet, akkor alig húsz fontért lehet venni újat, ezzel évente 10 font is megspórolható az áramszámlán

– mondta Johnson az Independent című lap szerint. 

A közösségi oldalakon természetesen azonnal kiakadtak Johnson üzenetén, és rengetegen otrombának és érzéketlennek bélyegezték a kormányfőt, szóvá téve, hogy sokra nem mennek 10 fontnyi spórolással, amikor évente 4 ezer fontot kell fizetniük rezsire. 

Johnson várhatóan hétfőn távozik posztjáról, de ezzel az utolsó kijelentésével az eddig sem sokra tartott kormányzásának legvégét is sikerült még jobban elrontania. Utódja Liz Truss vagy Rishi Sunak lehet. 

Johnson és az új miniszterelnök kedden utazik majd Balmoralba, hogy II. Erzsébet királynő elé járuljanak