Április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A megfelelő felkészülés és a gáztárolók magas töltöttségi szintje miatt az ellátás biztonsága egy pillanatra sem forgott veszélyben az elmúlt télen. Így sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a fogyasztást korlátozó intézkedésekre. A gázfelhasználás mégis tovább csökkent, a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

fűtési szezon
Tovább csökkent a gázfelhasználás itthon a most véget érő fűtési szezonban / Fotó: Emma Trimble / SWNS

A minisztérium emlékeztet: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MVM csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint az elmúlt fűtési szezonban 259,4 millió köbméterrel maradt el a földgázfogyasztás a megelőző időszakétól. 2023. október közepétől 2024. április közepéig a lakossági felhasználás 4,6 százalékkal, a gazdaságé pedig 4,1 százalékkal csökkent. Ez különösen az alacsony bázisra tekintettel pozitív eredmény: a 2022–2023-as fűtési szezonban közel negyedével, 2 milliárd köbméterrel kevesebb gáz fogyott idehaza, mint egy évvel korábban.

Szerintük a további csökkenést úgy sikerült elérni, hogy a kedvezőbb ellátásbiztonsági helyzetben ezúttal nem volt szükség rendkívüli intézkedésekre. A kormány nem tartotta érvényben a 18 fokos hőmérsékleti korlátozást a közintézményekben, a települések nem kényszerültek 

  • uszodák, 
  • könyvtárak, 
  • múzeumok átmeneti bezárására. 

Míg a fűtési szezon első felében valamelyest bővült a felhasználás, a második három hónapban az enyhe időjárás is hozzájárult a megtakarításhoz. Így például április első két hetének nyárias napjaiban a megelőző esztendő azonos időszakához képest kiugró mértékben, 70 százalékkal esett vissza a háztartások gázfogyasztása.

Azt írják, a villamos energia szerepe fokozatosan erősödik az energiamixben, erre utal az is, hogy az áramfelhasználás kismértékben, 1,3 százalékkal nőtt az elmúlt fűtési szezonban. Azonos arányú emelkedés látható e téren az idei első negyedéves adatokban is. A földgáz esetében viszont januártól márciusig is csökkenés mutatható ki, a százmillió köbméterrel alacsonyabb igénybevétel 3,2 százalékos mérséklődést mutat.

Magyarország tehát két egymást követő időszakban teljesítette felül az uniós elvárást a gázfogyasztás visszafogásában. 

Távfűtés: hétfőn kikapcsolják – aki fázik, eddig igényelheti a szolgáltatást

Az április 15. és május 15. közötti időszakban még bárki kérhet extra fűtést a szolgáltatójától.