Míg a balti-tengeren kevesebb orosz olajat szállítottak, a csendes-óceáni szállítások felpörögtek, de az egyenleg negatív. A kilátások a balti szállítások megugrására utalnak, ugyanis az oroszok valószínűsíthetően feszített tempóban el akarják hajóztatni a kiesett exportmennyiséget.

Kaliningrad,,Russia,-,September,10,,2019,–,Gazpromneft,Nord,Oil/chemical
Fotó: Shutterstock

A szeptember 24-vel végződő héten az orosz szállítmányok százezer hordóval, kereken hárommillióra csökkentek. 

Emellett a kevésbé ingadozó négyhetes átlag is hasonló mértékben esett vissza a Bloomberg tankerkövetési adatai szerint.

Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a múlt hónap elején kijelentette, hogy a Kreml meghosszabbítja az exportcsökkentést az év végéig, a mértékét pedig havi 300 ezer hordóra csökkenti a korábbi 500 ezerről. Van honnan visszavenni, ugyanis szinte folyamatosan rekordot döntött a tengeri olajexport. A hét elején már üzembe állt a primorszki kikötő, így az fellendülése várható. Oroszország átmenetileg felfüggesztette a benzin és a gázolaj kivitelét a múlt héten. Az előzetes szakértői véleményekkel ellentétben Putyin elnök valószínűsíthetően nem a globális gázolajhiányt akarta erősíteni, hanem a belföldi kínálati gondokat akarta orvosolni. Elemzők szerint az oroszországi helyzet néhány hét alatt rendeződhet.

A finomítók tervezett karbantartása is csökkenti az exportot.

Oroszország napi olajfeldolgozási kapacitása május vége óta a legalacsonyabb szintre esett, ugyanis a legtöbb egységben most zajlanak a munkák. A finomítók többségében kisebb-nagyobb leállások várhatók október közepéig.

Az orosz tengeri olajexport mennyisége a szeptember 24-ig tartó időszakban, négyhetes átlagban napi 3,2 millió hordóra esett vissza, ami nagyjából 640 ezer hordóval kevesebb az április és június között mért csúcsoknál.