Az orosz kormány jóváhagyta az üzemanyag-exporttilalom néhány módosítását, feloldva a korlátozásokat egyes hajók bunkerolajaként használt üzemanyagaira, valamint a magas kéntartalmú gázolajra vonatkozóan – írta meg a Reuters hétfőn napvilágra került kormányzati dokumentumokra hivatkozva. A hírügynökség értesülései szerint a friss kormányzati döntések a múlt héten bejelentett üzemanyagexport-tilalmi lépések más részleteit nem érintik.

Oil pumping chair in the fields of Siberia. Oil and gas industry in Russia.
Fotó: Shutterstock

Az orosz kormányzat múlt héten elfogadott egy olyan döntéscsomagot, amely ideiglenesen korlátozza a benzin és a gázolaj kivitelét Oroszországból, hogy a belső piacot stabilizálja. 

Globális dízelválságot robbanthat ki az orosz exportstop

Az olaj drágulása húzós üzemanyagárakat eredményezhet, emellett egy újabb csapás is fenyegeti a globális gazdaságot: Oroszország korlátozta a dízel kivitelét. A gázolaj a világgazdaság egyik legfontosabb terméke, amelyet a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és az építőiparban is használnak.

Az elmúlt hónapokban az üzemanyagok ára Oroszországban is jelentős emelkedésen ment keresztül, a benzinkutatok egyes értesülések szerint egyenesen gyorsult az emelkedés üteme is, amelynek hátterében egyesek a szürkeexport térnyerését vélik felfedezni.

Az orosz exporttilalmi bejelentés egy olyan időszakban érte a piacokat, amelyet alapvetően határoz meg a zabolátlanul emelkedő nemzetközi olajár: a szaúdi kitermeléscsökkentés legújabb felvonása ugyanis könnyedén száz dollár fölé lökheti a nemzetközi benchmarkként használt Brent nyersolaj árát, amit a hazai autósok számára a forint dollárral szemben várt gyengülése csak még súlyosabb teherré tehet.

Az Oroszországban tapasztalt üzemanyaghiány – amelynek létét az orosz kormányzat tagadja – különösen rosszul érinti az ország déli részén található búzamezőkön zajló betakarítási munkálatokat, amelyben elengedhetetlen szerepet töltenek be a mezőgazdasági gépek tankolásához szükséges üzemanyagok.