Extra

BAFTA: tarolt az Oppenheimer, öt szobrot kapott a Magyarországon forgatott Szegény párák

Az Oscar-díj előzetesének is tekinthető BAFTA-díj-átadón a legtöbb díjat az Oppenheimer után a nálunk forgatott Szegény párák kapta. A fontosabb kategóriákban ez a két film vitte a prímet. Három hét múlva az Oscar-gálán is hasonló eredményekre lehet majd számítani.

Vasárnap átadták a BAFTA-díjakat az Egyesült Királyságban, az Oppenheimer pedig hét szobrot is bezsebelt. Az atombomba feltalálójáról szóló film elvitte a legjobb férfi főszereplőnek, legjobb férfi mellékszereplőnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó díjat is.

NOLAN, ChristopherLondon, 2024. február 19.
Christopher Nolan angol rendező és a felesége, Emma Thomas brit producer a sajtószobában tartott fotózáson, miután az Oppenheimer című film elnyerte a legjobb film, illetve Nolan elnyerte a legjobb rendezés díját a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén a londoni Royal Festival Hallban 2024. február 18-án.
MTI/EPA/Andy RainLondon, 2024. február 19.Christopher Nolan angol rendező és a felesége, Emma Thomas brit producer a sajtószobában tartott fotózáson, miután az Oppenheimer című film elnyerte a legjobb film, illetve Nolan elnyerte a legjobb rendezés díját a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén a londoni Royal Festival Hallban 2024. február 18-án.MTI/EPA/Andy Rain
Az Oppenheimer leuralta a BAFTA-díj-átadót, a hazánkban forgatott Szegény párák is nagy siker lett.
Fotó: Andy Rain

A második legsikeresebb film a BATFA-gálán a részben Magyarországon forgatott Szegény párák lett öt szoborral. Emma Stone az alakításáért megkapta második BAFTA-díját a legjobb női főszereplő kategóriában. A legjobb női mellékszereplőnek járó kitüntetés Da’Vine Joy Randolphé lett a hazánkban február 29-én mozikba kerülő Téli szünet című filmért – írta a BBC.

A Robert J. Oppenheimert alakító Cillian Murphyt élete első BAFTA-jával ismerték el. 

Beszédében külön kiemelte a legjobb rendezőként kihirdetett Christopher Nolant, aki végig támogatta őt a sikerhez vezető úton.

Érdekes módon Nolannek is ez volt az első BAFTA-díja, annak ellenére, hogy a rendező olyan filmeket tett le az asztalra, mint a Dunkerque, az Eredet vagy a Sötét lovag-sorozat.

Robert Downey Jr. második BAFTA-szobrát kapta meg, az elsőt 31 évvel korábban szerezte a Chaplin című film címszerepéért. Ez rekordnak számít, hiszen még senki nem nyert két BAFTA-t úgy, hogy a két elismerés között ennyi idő telt volna el. Downey Jr. Oppenheimer ellenfelét, Lewis Strausst alakította.

Az Oppenheimer és a Szegény párák után az Érdekvédelmi terület kapta a legtöbb szobrot, összesen hármat. A háborús krimi nyerte el többek között a legjobb brit filmnek járó díjat. A Téli szünetnek két szobrot ítéltek oda.

STONE, EmmaLondon, 2024. február 19.
Emma Stone amerikai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután a Szegény párák (Poor Things) című filmért elnyerte legjobb női főszereplő díját a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén a londoni Royal Festival Hallban 2024. február 18-án.
MTI/EPA/Andy RainLondon, 2024. február 19.Emma Stone amerikai színésznő a sajtószobában tartott fotózáson, miután a Szegény párák (Poor Things) című filmért elnyerte legjobb női főszereplő díját a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjkiosztó ünnepségén a londoni Royal Festival Hallban 2024. február 18-án.MTI/EPA/Andy Rain
Fotó: Andy Rain

 

A BAFTA előrevetítheti az Oscar-díjakat

A brit filmes díjak kiosztása után az Oscar-gála lesz a következő nagy filmes díjátadó. 

Három hét múlva vonulhatnak fel az alkotók a Los Angeles-i vörös szőnyegen, és várhatóan a BAFTA-eredményekhez hasonló sorrendre számíthatunk.

A legrangosabb filmes díjátadón Christopher Nolan Oppenheimere és a Szegény párák kapta a legtöbb jelölést. Várhatóan hasonló eredmények születnek majd a 96. Oscar-díj-átadón, a kérdés csak az, hogy az előbb említett két film közül melyik távozik több  szoborral. A Megfojtott virágok lehet még az a film, amelyik beleszól a versenyfutásba.

A 2023-as év pénzügyileg legsikeresebb alkotása, a Barbie viszont könnyen szobor nélkül maradhat. Margot Robbie nem kapott jelölést a film után a legjobb női főszereplő kategóriában, illetve Greta Gerwig is lemaradt a legjobb rendezők listájáról. A várakozások szerint a Barbie-filmnek legfeljebb a technikai kategóriákban lehet esélye, és leginkább a zenei díjak között.

Mikor lesz a 2024-es Oscar-gála?

A következő hónapokban mindenki találgathat, hogy vajon hova kerülnek a szobrok a díjátadón. Az elmúlt évek után végre ismét izgalmas verseny lehet az egyes kategóriákban, ráadásul a műsorvezető a világhírű komikus, Jimmy Kimmel lesz, ami azt jelenti, hogy lesznek megmosolyogtató pillanatai a nagy estének. Az Oscar-gálát 2024. március 10-én rendezik. 

 

Szegény pára Oscar-díj Oppenheimer BAFTA-díj
Kapcsolódó cikkek