Az elektromos kerékpárok és robogók akkumulátoraival kapcsolatos veszélyekre hívta fel a figyelmet egy most megjelent cikkében a BBC.

Young woman riding electric bicycle
Fotó: Science Photo Library via AFP

A brit közszolgálati média tudósítása szerint a dorseti és wiltshire-i tűzoltó- és mentőszolgálat (DWFRS) az akkuk töltésének veszélyeiről szóló felhívást tett közzé azok után, hogy a közelmúltban több baleset is származott azok helytelen kezeléséből.

Az elektromos hajtású járművekben használt lítium-ion akkumulátorok jelentős mennyiségű energiát tárolnak, és túlmelegedésük esetén tüzet okozhatnak

 – közölte a tűzoltóság. Graham Kewley, a DWFRS munkatársa szerint a helytelen használat „robbanékony energiákat szabadíthat fel”. Hozzátette: miután az e-bike-ok és az e-robogók egyre népszerűbbek, a hanyag használatból eredő veszélyek egyre nagyobb aggodalomra adnak okot.

Bár egyelőre nincs sok rendkívüli esemény az akkuk töltése közben, a tendencia egyértelműen növekvő. Csak a múlt hétvégén két olyan esetnél kellett közbelépnünk, ahol az elektromos kerékpárok töltése során következett be a baj, és az egyik esetben jelentős károk keletkeztek az ingatlanban is – mondta el Kewley.

A tűzolóság és a mentőszolgálat munkatársai ezért arra kérik az érintett járművek tulajdonosait, hogy szereltessenek fel füstjelző berendezést azokban a helyiségekben, ahol az akkumulátorokat töltik és fontolják meg hőségriasztó felszerelését ott, ahol a töltőpontok garázsban vagy konyhában találhatók. Lehetőség szerint – tették hozzá – az akkukat akkor kell tölteni, amikor a tulajdonos a közelben – és ébren – van, mert így gyorsan közbe tud lépni, ha a túlmelegedésből eredően vagy egyéb okból baj történik. 

A nem megfelelően tárolt, túltöltött, netán sérült akkuk komoly veszélyt jelentenek, így fokozottan figyelni kell a tűz- és balesetveszélyre

 – hangsúlyozta a szakértő.