Extra

Az Oppenheimernek egy atombomba sem volt elég a technikai Oscarhoz, a Barbie szobor nélkül maradhat a díjátadón

Voltak érdekes pillanatok a 96. Oscar-díj jelöltjeinek kihirdetésekor. 2023 legnagyobb sikerfilmje, a Barbie csak nyolc kategóriában kapott jelölést, a legjobb rendező és a legjobb női főszereplő csoportból pedig teljesen kimaradt. Szinte biztos, hogy így legjobb esetben is csak technikai szobrot kaphat a film. Az Oppenheimer ezzel szemben 13 kategóriába is bekerült, és szinte minden kategóriában van esélye a győzelemre. A gála másik sikerfilmje a hazánkban forgatott Szegény párák lehet.

Kihirdették a 96. Oscar-díj jelöltjeit, és volt néhány érdekes döntés az akadémia részéről. Bár konkrétan magyar jelölt nincs a listán, így is szurkolhatunk hazai sikernek, hiszen a legjobb látványtervezés kategóriában ott van a Magyarországon forgatott Szegény párák, amelynek látványtervén Mihalek Zsuzsa is dolgozott.

29th Annual Critics' Choice Awards - Arrivals
Margot Robbie wearing custom Balmain arrives at the 29th Annual Critics' Choice Awards held at The Barker Hangar on January 14, 2024 in Santa Monica, Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Image Press Agency / AFP

A legtöbb jelölést Christopher Nolan atomeposza, az Oppenheimer kapta, a film összesen 13 kategóriában szállhat ringbe az aranyszobrocskáért. 

A második helyen a jelölések tekintetében a Szegény párák áll 11 kategóriával. Szurkolhatunk Emma Stone és Mark Ruffalo alkotásának, hiszen a filmjüket túlnyomórészt Magyarországon forgatták. Ruffalo egy interjúban még el is árulta, hogy szinte minden második nap a McDonald’sból rendeltek, ameddig hazánkban dolgoztak, és odavolt a magyar meki minőségéért.

Kihirdették a 96. Oscar-díj jelöltjeit, magyar érdekelt is van a listán

Tizenegy jelölést kapott a Magyarországon forgatott Szegény párák. A legtöbb kategóriában az Oppenheimer szállhat ringbe.

A harmadik legtöbb jelölést Martin Scorsese maratoni hosszúságú drámája, a Megfojtott virágok tette zsebre, 10 kategóriában lesz ott a film. A tavalyi év legsikeresebb alkotása, a Barbie meglepetésre csak 8 jelölést kapott.

A Barbie két rendkívül fontos kategóriából is kimaradt, ami nagy meglepetésnek számít. A filmet rendező Greta Gerwiget nem jelölték a legjobb rendező szobráért, miközben a címszereplő Margot Robbie a legjobb színésznő kategóriából maradt ki. A fontosabb kategóriák közül így a Barbie a legjobb film és a legjobb női és férfi mellékszereplő kategóriában indul majd, azonban kicsi az esélye, hogy Ryan Gosling elhappolhatná a szobrot Robert Downey Jr. elől, illetve a legjobb film kategóriában is esélyesebb az Oppenheimer vagy a Megfojtott virágok.

Ami az Oppenheimert illeti, a 13 jelölés rendkívül jónak mondható, ráadásul a film majdnem minden kategóriában esélyes a szoborra. Ami viszont meglepő, hogy Christopher Nolan filmjét nem jelölték a legjobb speciális effektusok kategóriában, ami érthetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy Nolan és csapata imitálta a filmben egy atombomba felrobbantását.

Mikor lesz a 2024-es Oscar-gála?

A következő hónapokban mindenki találgathat, hogy vajon hova kerülnek a szobrok a díjátadón. Az elmúlt évek után végre ismét izgalmas verseny lehet az egyes kategóriákban, ráadásul a műsorvezető a világhírű Jimmy Kimmel komikus lesz, ami azt jelenti, hogy lesznek megmosolyogtató pillanatai a nagy estének.

Az Oscar-gálát 2024. március 10-én rendezik meg.

 

Barbie Oscar Oppenheimer Christopher Nolan
Kapcsolódó cikkek