Újabb mérföldkőhöz érkezett a története, ugyanis a napokban volt a felezés, és csökkent a bányászok számára a hálózatból kinyerhető kriptovdevizák mennyisége. Ennek kapcsán látványosan megszaporodtak a magyar ügyfelekkel szembeni csalások és visszaélések is – hívta fel a figyelmet Szilágyi Imre, a B-DAY 7.0, Blockchain Budapest konferencia főszervezője.

Digital,Crime,By,An,Anonymous,Hacker, csalás, bitcoin,
Megugrott a bitcoinal kapcsolatos csalások száma itthon / Fotó: Shutterstock

„A bitcoin árfolyama a csúcsokat ostromolja idén. És ezzel együtt megnő a különböző átverési kísérletek gyakorisága is, amikor is csalók mindenféle hamis történettel próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan áldozataikból. Ez alól sajnos Magyarország sem kivétel; az utóbbi néhány hónapban drámaian megnőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma hazánkban. Néhány egyszerű, könnyen megjegyezhető információval azonban mindez hatékonyan kivédhető” – tette hozzá Szilágyi Imre.

Bitcoincsalások: többféle módszer létezik

Az átverések leggyakoribb módja, amikor a csalók telefonos vagy e-mailes megkeresésben bejelentkeznek, hogy egy 

nagy összegű nyereményt vagy ajándékot kaptunk bitcoinban. 

Ahhoz azonban, hogy hozzá tudjunk jutni, egy kisebb összeget kell átutalni a „feloldáshoz”. Ez önmagában kizáró tényező, hiszen a bitcoin nem zárolható, így nincs is szükség a feloldására.

Ez olyan, mintha valaki azt próbálná megmagyarázni, hogy az e-mailt postán kell feladnunk

– mutatott rá Szilágyi Imre.

A bitcoin egy teljesen decentralizált rendszer, ami azt jelenti, hogy bárki tud a világ másik felére egy ismeretlennek pénzt küldeni úgy, hogy nincs szükség pénzügyi közvetítőre, hiszen a rendszer működése önmagában garantálja azt, hogy az átutalt bitcoin valódi, igazi, nem másolható, nem hamisítható. Aki ezzel az egyetlen és legfontosabb dologgal tisztában van, azt ezzel a leggyakoribb trükkel nem fogják tudni átverni a telefonos vagy e-mailes megkeresésben bejelentkező bűnözők.

A kriptovaluta-szegmens fejlődésére egyébként jellemző, hogy már egyes jegybankok is használják a bitcoint tartalékként az arany mellett, és akadnak olyan államok, El Salvador és a Közép-afrikai Köztársaság, ahol hivatalos fizetőeszközként fogadják el.

Talán még plasztikusabban mutatja a piac relevanciáját, hogy az első mintegy négy hónap forgalmi adatai alapján akár 

két éven belül meg is előzheti a fizikai arany-ETF-ek összegét a digitális arany, 

vagyis a bitcoin-ETF-ekbe áramló pénz mennyisége. Mindezek a fejlemények tovább egyengetik a bitcoin világpénzzé, vagy legalábbis világszintű tartalékeszközzé válását – olvasható a konferencia közleményében.