Megugrott a garázsok, autóbeállók ára a fővárosban az új parkolási szabályok, valamint az egyes kerületekben bevezetett szigorítások miatt – közölte saját adatain alapuló elemzésében az Ingatlan.com. Mint ismert, szeptember 5-től jelentősen változott a fővárosi parkolás rendje: a korábbi csaknem 30 helyett mindössze négy zónát határoz meg az új szabályozás. A lépés egyben drágulást hozott, a legmagasabb ár Budapest belső részein óránként 600 forint, a legolcsóbb tarifa pedig 200 forint. Emellett több városrészben, például a VII. és a XIII. kerületben szigorúbb szabályok léptek életbe, az esti órákban védett, csak a helyi lakosok által használható parkolókat alakítottak ki. 

dugó
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

„A parkolóhelyeken ráadásul több autónak kell osztoznia, mert az autóállomány évről évre bővül. A múlt év végén már közel 703 ezer személyautót tartottak nyilván a fővárosban, ami ötéves távlatban 15 százalékos többlet. Országosan pedig 4,02 millió autóról beszélhettünk 2021 végén, ami az öt évvel korábbi számhoz képest több mint 20 százalékos emelkedés. Ezek a tényezők összességében felértékelődést hoztak a garázspiacon” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Emlékeztetett arra, hogy a pandémia legsúlyosabb időszakában volt egy megingás a piacon, akkor ugyanis az ingyenes parkolás miatt visszafogottabb lett az eladó és kiadó garázsok, autóbeállók iránti kereslet, amely most visszatért és fokozódni látszik. 

Bővülő kínálat mellett is emelkednek az árak

A szakértő szerint az autótulajdonosok annak viszont örülhetnek, hogy az eladó és kiadó garázsok kínálata is bővült. A fővárosban több mint 600 eladó garázsból válogathatnak a vevők, ez 4 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A budapesti kiadó garázsok száma pedig több mint 1200, ami 37 százalékos emelkedés. A megyeszékhelyek kínálatbővülési dinamikája hasonló volt, mint Budapesten.

Az Ingatlan.com adatai szerint a kínálattal párhuzamosan az árak is nőttek: Budapesten szeptember elején 6,5 millió forint volt az átlagos garázsár, ami 25 százalékos drágulás éves szinten. 

Ahogy a lakásoknál, úgy a garázsoknál is nagyon nagy eltérések vannak a fővároson belül, 10 millió forint feletti garázsárakkal találkozhatunk az I., a VI., a IX. és a XII. kerületben, a XI. és a XIII. kerületben pedig 9 és 5,5 millió forintnál járnak az árak. A legolcsóbb fővárosi kerület a XIX., ahol 3,1 millió forint a garázsok átlagára.

A bérelhető garázsok esetében a havi átlagos díj Budapesten 25 ezer forint, ez 9 százalékos áremelkedés. Az V. kerület a legdrágább, itt átlagosan 85 ezer forintért kínálják a kiadó garázsokat, ami a duplája a tavaly szeptemberi értéknek. Mindössze három kerület van – a XVIII., a XIX. és a XXI. –, ahol 20 ezer alatt van a havi bérleti díj.

Drágultak a nagyvárosok is

A megyeszékhelyek garázspiacát nézve kiderül, hogy jókora drágulás ment végbe az utóbbi egy évben. Debrecenben például 56 százalékkal, 7 millió forintra, Győrben 48 százalékkal, 6,2 millió forintra, Szegeden 73 százalékkal, 8,4 millió forintra, Székesfehérváron 42 százalékkal, 6,8 millió forintra nőtt a kínálatban szereplő garázsok átlagára. Kecskemét kivétel, ahol 6 millió forinton lényegében stagnál az eladási ár. A szóban forgó megyeszékhelyeken a kiadó garázsok esetében a havi díj 20 és 25 ezer forint között szóródott. 

Az Ingatlan.com szakértője szerint a nagyvárosi garázsdráguláshoz az is hozzájárult, hogy az építőipari árrobbanás miatt az új építésű társasházak eladó parkolóhelyeinek bekerülési költsége is jócskán megnövekedett.