Ingatlan

Miskolcon vannak a legolcsóbb ingatlanok, Debrecenben pedig kilőtt az ingatlanpiac

Országos átlagban a tavalyinál 7 százalékkal többet, közel 43 millió forintot fordítottak otthonteremtésre a vásárlók 2024 elején. Az átlagos négyzetméterárak alapján azonban 30 millió forint is elegendő lehet a vizsgált vármegyeszékhelyeken, akár ház, akár lakás megvásárlása legyen a cél.

Tranzakciószámokban szűkölködött 2023-ban a hazai ennek ellenére az ingatlanok négyzetméterárainak emelkedése inkább csak lelassult, de nem állt meg. Ismert, sok helyen gyakorlatilag stagnáltak a négyzetméterárak és csupán egy-másfél százalékkal emelkedtek, míg – ahogy a Magyar Nemzet megírta – Zalaegerszeg érezhetően drágult.

Aerial,Photo,About,The,Old,Downtown,Of,Szekesfehervar,In,Hungary.
Székesfehérvár is a drágább városok közé sorolható, részben azért, mert valamennyire a budapesti agglomerációnak is része / Fotó: Shutterstock

Országos átlagban az ingatlanra fordított összeg tavaly meghaladta a 40,2 millió forintot, idén azonban visszatért a lendület, az ingatlanközvetítő eladásai alapján országos szinten a tavalyinál csaknem 3 millió forinttal, átlagosan 42,9 millió forintra nőtt az otthonteremtés költsége – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „Bár az átlagos ingatlanérték emelkedett, jó hír, hogy a négyzetméterárak átlaga alapján 30 millió forintos beugró is elegendő lehet az ingatlanvásárláshoz, bármely vármegyeszékhely legyen is a cél – folytatta a szakértő.

A Duna House vizsgálatába bevont megyeszékhelyek közül az idei év első két hónapjának tranzakciói alapján Békéscsaba került ki győztesként, itt kapható ugyanis a meghatározott 30 millió forintos keretből a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás. A dobogó második helyezettje 2024 elején Miskolc lett, ahol a tavalyinál 6 négyzetméterrel kisebb, 80 négyzetméteres  lakás kapható ugyanazért az összegért. Szolnok és Tatabánya szinte azonos 64-65 négyzetméteres lakásokkal várja az otthonteremtőket. A vidéki nagyvárosok közül közel azonos méretű, 56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból Nyíregyházán, Szegeden és Szombathelyen. „A közelmúltban bejelentett BYD-beruházás, a gazdasági helyzet javulása, a csökkenő hitelkamatok, valamint a megújult állami támogatások együttes hatása érezhető Csongrád-Csanád vármegye székhelyének ingatlanpiacán, ahol a tavalyinál egy teljes szobával kisebb élettérrel rendelkező ingatlanra elegendő csupán a meghatározott keret” – emelte ki Benedikt Károly.

A családi házak tekintetében országszerte változatos képet mutatnak az adatok, a vizsgált vármegyeszékhelyek között fele-fele arányban nőttek, illetve csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az idei év első két hónapjában a tavalyinál nagyobb kertes házakat lehetett vásárolni Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A csúcstartó Miskolc, ahol akár egy 150 négyzetméteres családi házra is elegendő lehet a 30 millió forintos büdzsé, de Kaposváron és Szolnokon is bőven 100 négyzetméter feletti otthonokra tehetnek szert a vásárlók a megadott összegből. A vidéki vármegyeszékhelyek közül a családi házak tekintetében Veszprém számít a legdrágábbnak, itt 30 millió forint mindössze egy 35 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ami a tavalyinál 21 négyzetméterrel szerényebb alapterületet jelent. 

 

Békéscsaba duna house vármegyeszékhely Miskolc
Kapcsolódó cikkek