Az értékesítési idő és az alku mértékének összefüggéseit kutatták az Otthon Centrum elemzői. A legfőbb kérdés az volt, hogy egy régóta a piacon lévő ingatlannál miként változik az alku aránya, és a két mutató változása hogyan hat egymásra.

Young couple relaxing on sofa in their new house

Ingatlan

aku
Megéri alkudni a közös otthonra: minél tovább van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb árengedménnyel fog elkelni / Fotó: PhotoAlto via AFP

A panellakások esetében hagyományosan a legkisebb az alku mértéke, és ez a legrövidebb ideig a piacon lévő ingatlantípus, még ha az előző évben mindkét érték konvergált is a téglalakások átlagához. Az elmúlt fél évben 7,6 százalékos átlagos alku és száznapos forgási idő jellemezte a házgyári lakásokat.

Aki jól alkuszik, több százalékot is lefaraghat

A legkisebb alku az egy hónapnál rövidebb ideig a piacon lévő lakásokra jellemző, ebben az esetben a tulajdonosok a teljes eladási folyamat alatt csak 4,1 százalékot engedtek az árból. A két hónap alatt értékesített lakásoknál a 6,1 százalékos, a három hónap alatt elkelt lakásoknál a 7,5 százalékos árengedmény számít átlagosnak. A fél éven belül eladott lakásoknál viszont már 9,8 százalék, az egy évig piacon lévők esetében pedig 12 százalék az alku mértéke. A téglalakásoknál 8,9 százalék a teljes árengedmény átlagértéke, míg a forgási idő átlagosan 120 nap.

A legkisebb árengedményt itt is az egy hónapnál rövidebb ideig piacon lévő ingatlanoknál tudták elérni a vevők, mindössze 3 százalékot. A két hónapig hirdetett lakások esetében már

  • 5,5 százalék az átlagos árengedmény, míg
  • három hónapos piaci jelenlétnél 7,8, 
  • fél évnél 9,6, 
  • az egy évig kínált lakások esetében pedig már 14,2 százalékot engedtek az eladók az árból.

A másfél évnél hosszabb ideig piacon lévő ingatlannál sokkal magasabb, 22 százalékos alku számít átlagosnak. A használt házak 13,6 százalékos átlagos alku mellett 166 napot töltöttek a piacon. Az egy hónapnál rövidebb idő alatt elkelt házaknál 5 százalékot engedtek az eladók.

Akár negyedével is csökkenhet az ingatlan ára másfél év után

Ezután viszont trendszerűen nőtt az árengedmény mértéke, két hónapos piaci jelenlétnél 7,2, három hónaposnál 12, míg fél év után már 16,2 százalékos az alku átlagértéke. Egy éves periódusnál 20,2, másfél évnél hosszabb értékesítés során pedig 23,4 százalék az alku átlaga. Mindhárom használt ingatlantípus esetében egyenes arányú összefüggés mutatható ki a forgási idő és az alku mértéke között.

Jellemző, hogy minél tovább van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb árengedménnyel fog elkelni.

Sok esetben azonban nemcsak az ingatlan állapota az akadálya a sikeres tranzakciónak, hanem az, hogy a tulajdonos jóval a fölötti sávba pozicionálja az építmény értékét.

Olcsó, régi házakat vásárolnak leginkább a fiatalok

Nem a 30 alattiak élnek a legnagyobb arányban a családtámogatásokkal.