Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az embercsempészek elleni közös küzdelemre szólította fel a nemzeteket, ugyanis az illegális migránsáradat minden földközi-tengeri országnak kárt okoz – írta a Reuters.

Marina,Di,Pietrasanta,,Italy.,August,04,,2022.,Meetings,At,The
Fotó: Stedalle

Korábbi keményvonalas retorikájával ellentétben Meloni egy római nemzetközi konferencián azt mondta, hogy kormánya nyitott arra, hogy több embert fogadjon be legális úton, mivel szerinte Európának és Olaszországnak szüksége van a bevándorlásra.

A tömeges illegális bevándorlás mindannyiunknak árt. Ebből senki sem profitál, kivéve a bűnözői csoportokat, amelyek a leggyengébbek kárára gazdagodnak meg, és még a kormányok ellen is bevetik erejüket

– jelentette ki az olasz miniszterelnök.

E hónap elején Olaszország ígéretet tett arra, hogy 2023 és 2025 között 452 ezer új munkavállalási vízumot ad ki nem uniós állampolgárok számára, és 2025-re 165 ezerre növeli az évente rendelkezésre álló engedélyek számát. 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt Olaszország évente mindössze 30 850 vízumot adott ki.

A konferencián, amelynek célja az államok közötti partnerség kiépítése az illegális bevándorláson kívül több témában is, többek között Tunézia, az Egyesült Arab Emírségek, Ciprus, Líbia és az képviselői vesznek részt. Meloni, aki tavaly október óta áll a jobboldali kormány élén, arra törekszik, hogy más nemzeteket is bevonjon a tömeges migráció megfékezésére és az emberkereskedők elleni küzdelembe.

Az Olaszországba érkezők száma idén ugrásszerűen megnőtt: idén eddig több mint 83 ezer ember szállt partra, szemben a 2022-es év hasonló időszakában regisztrált mintegy 34 ezer emberrel.

A miniszterelnök a legális utak megerősítése mellett az afrikai fejlődés támogatását is kiemelt célnak nevezte:

A Nyugat azt a benyomást keltette, hogy inkább leckéket akar adni, mint segíteni, és ez valószínűleg megnehezítette a stratégiai kérdésekben való előrehaladást. Ha véget akarunk vetni az embertömegek onnan történő menekülésének, azt csak az országok megsegítésével tudjuk tartósan elérni.